Sexuální zneužívání dětí - beletrie
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli existuje beletristická literatura určená pro děti prvního stupně ZŠ o sexuálním zneužívání.
Děkuji předem.
Odpověď
Dobrý den,
níže uvádíme záznamy, které jsme vyhledali v online katalogu NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc). Bohužel, literatura pro děti s touto tematikou není příliš dobře popsána, popřípadě velká většina literatury/beletrie nebude nejspíše vhodná pro Vámi vymezenou věkovou skupinu. Níže uvedený seznam proto považujte pouze jako ukázku existující literatury k tématu.
Pokud byste chtěla pátrat sama, můžete využít kromě online katalogu také například Tematickou mapu fondů Národní knihovny ČR (zde: https://aleph.nkp.cz/F/?func=file&file_name=konsp-nkc), zejména 26 – Literatura pro děti a mládež, popřípadě také 17 - Psychologie či 18 – Sociologie.
Podobný dotaz jsme také již zodpovídali v rámci služby Ptejteseknihovny, kde můžete nalézt další literaturu vztahující se k tomuto tématu, odkaz zde: https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/hry-na-tema-tyrane-a-zneuzivane-deti
Literatura:
* FORWARD, Susan a BUCK, Craig. Když nám rodiče ničí život. Vyd. 1. Praha: Motto, 2008. 343 s. Populárně psychologická řada. ISBN 978-80-7246-417-3. https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001819590&local_base=NKC
*DOLANSKÁ, Jiřina. I já mám právo odmítnout dotyky: co má každé dítě vědět o sexuálním zneužívání. 1. vyd. Praha: Elektra, 2002. 37 s. ISBN 80-903097-0-4. https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001088873&local_base=NKC
*JANÁKOVÁ, Barbora. Bála jsem se usnout: o holčičce, která uměla snít, o začarovaném dětství a o hledání naděje. Praha: Stanislav Juhaňák - Triton, 2021. 169 stran. ISBN 978-80-7553-899-4. https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003323477&local_base=NKC
*Kiko a ruka. [Praha]: Council of Europe, ©2011. [16] s. ISBN 978-80-260-1614-4. https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002340034&local_base=NKC
*KRÝSLOVÁ, Michaela. Hele, řekni to!. Vydání první. Praha: Cattacan, 2020. 71 stran. Já se z toho picnu: trampoty Pepiny Karáskové z 3. B.; svazek 3. ISBN 978-80-88349-18-1. https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003259125&local_base=NKC
*ROBERT, Jocelyne. Nenech si to líbit!: ochrana dítěte před sexuálním zneužitím. Vyd. 1. Praha: Portál, 2013. 93 s. ISBN 978-80-262-0340-7. https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002435973&local_base=NKC
Ke knize Michaely Krýslové jsou také dostupné pracovní listy, ke stažení zde: https://cattacan.cz/hele-rekni-to/.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
31.01.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu