Severojižní orientace map
Text dotazu
Dobrý den, prosím Vás o informaci, od kdy se mapy
orientují tak, že sever je nahoře a proč se to zavedlo. (Dříve se totiž mapy
orientovaly opačně, nahoře byl jih, což znamená, že např. Horní Egypt tak
leží z dnešního pohledu POD Dolním Egyptem, což platí i pro Horní/Dolní
Rakousy, Horní/Dolní Lužici atp.) Děkuji a zdravím.
Odpověď
Dobrý den,
mapy prošly od svého vzniku zajímavým vývojem. Orientace světových stran na mapách byla různá, záleželo na dané civilizaci a době, ve které mapa vznikla.
Orientace na sever (sever nahoře) převládla v kartografii až ve 14. století s příchodem kompasu do Evropy.
Pokud Vás zajímá více, můžete se obrátit na Geografickou knihovnu Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze:
http://lib.natur.cuni.cz/BIBLIO/index.php?menu=geografie.
Zdroje:
*BLACK, Jeremy. Obrazy světa : historie map. Vyd. 1. V Praze : Knižní klub, 2005. 175 s. ISBN 80-242-1398-2 (váz.).
*HORÁK, Bohuslav. Dějiny zeměpisu. 1. [díl], Starověk a středověk. 1. vyd.
Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1954.
*KUCHAŘ, Karel. Vývoj a dnešní stav zobrazení světa : Určeno pro posl. fak.
přírodovědecké. 1. vyd.  Praha : SPN, 1971. 74 s.
*PLÁNKA, Ladislav. Vývoj světové a české kartografie. Vyd. 1. Brno : CERM, 2004. 125 s. ISBN 80-214-2675-6.
Internetové zdroje:
* http://www.geogr.muni.cz/ucebnice/dejiny/
* http://www.horydoly.cz/vypsat.php?id=12724
* http://natura.baf.cz/natura/1999/6/9906-3.html
* http://af.czu.cz/~penizek/Kartografie/7_historie.pdf
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.09.2010 09:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu