Šetrné hospodaření v krajině
Text dotazu
Dobrý den,
pro svou práci se snažím dohledat zdroje týkající se partnerské spolupráce (tzv. collaborative partnership) mezi zemědělci a místními stakeholdery, kterým jde společně o šetrnější hospodaření v krajině, udržitelný rozvoj regionu, zajištění odbytu produktů zemědělcům, podporu biodiverzity atd. Existuje nějaká literatura (články, metodiky, studie, výzkumy), která mapuje takovou partnerskou spolupráci na území České republiky?
Předem děkuji za tipy kde hledat, nebo přímo zdroje.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Zdroje Vám doporučujeme vyhledávat prostřednictvím online katalogu Národní knihovny ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/nkc) nebo Souborného katalogu ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/skc), který u vyhledaných titulů nabízí také seznam institucí, které mají danou publikaci k dispozici. Do vyhledávacího okna můžete vložit klíčové slovo (např. šetrné hospodaření, udržitelný rozvoj, podpora biodiverzity) a katalog vám nabídne seznam souvisejících titulů.
Určitě Vám také doporučujeme vyhledávání prostřednictvím portálu EBSCO Discovery Service (http://eds.nkp.cz/), který prohledává nejen fondy knihovny, ale také článkové a licencované elektronické databáze, které má knihovna pro registrované uživatele k dispozici (kompletní seznam databází zde: https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju).
Můžete také zkusit vyhledávání v rejstříku závěrečných prací (https://theses.cz/), kde práce na příbuzná témata mohou být pro Vás také inspirací na zdroje.
Případně můžete zkusit také obrátit se s Vaším dotazem na Zemědělskou, lesnickou a potravinářskou knihovnu Antonína Švehly (https://kas.uzei.cz/formular/zeptejte-se-nas-infopult), která Vám svým zaměřením může také poskytnout tipy na relevantní zdroje.
Zde uvádíme příklady titulů, které jsme vyhledávali v katalogu NK ČR:
-DUŠEK, Jiří a kol. Politiky a strategie pro regionální a udržitelný rozvoj v místním kontextu. České Budějovice: Vysoká škola evropských a regionálních studií, z.ú., 2021. 207 stran. Studia. ISBN 978-80-7556-103-9.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003389867&local_base=NKC
-MIŠKOLCI, Simona. Environmentální politika v regionálním rozvoji: teoretická východiska, koncepce a nástroje. 1. vyd. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2013. 126 s. ISBN 978-80-7375-880-6.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002603892&local_base=NKC
-LEHOVEC, František et al. Udržitelný rozvoj regionů. Vyd. 1. Praha: České vysoké učení technické v Praze, 2012. 104 s. ISBN 978-80-01-05017-0.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002372419&local_base=NKC
-GRILL, Stanislav et al. Udržitelný rozvoj regionů II. Vyd. 1. Praha: České vysoké učení technické v Praze, 2012. 124 s. ISBN 978-80-01-05084-2.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002416434&local_base=NKC
-ŠARAPATKA, Bořivoj a kol. Agroekologie: východiska pro udržitelné zemědělské hospodaření. Olomouc: Bioinstitut, 2010. 440 s. ISBN 978-80-87371-10-7.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002189962&local_base=NKC
-DUŠEK, Jiří a kol. Bioekonomika a jiné vybrané socioekonomické a environmentální problémy Evropy. České Budějovice: Vysoká škola evropských a regionálních studií, z.ú., 2019. 87 stran. Studia. ISBN 978-80-7556-049-0.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003123156&local_base=NKC
Zde jsou příklady článků vyhledaných prostřednictvím portálu EDS:
-Mackovič, V. (2021). ÚZEMNÍ PLÁNOVÁNÍ A UDRŽITELNÝ ROZVOJ ZEMĚDĚLSKÉ KRAJINY. (Czech). Urbanismus a Uzemni Rozvoj, 1, 24–30.
-Šulák, T. (2016). Strategické plánování (v) regionu. Contemporary European Studies, 2, 35–75.
-Maziliauskas, A., Baranauskienė, J., & Pakeltienė, R. (2018). Factors of Effectiveness of European Innovation Partnership in Agriculture. Management Theory & Studies for Rural Business & Infrastructure Development, 40(1), 216–231.
-Roper, J., Collins, E. M., & Jong, J. (2015). Lake Taupo: a multi-sector collaborative partnership towards sustainable development. Journal of Public Affairs (14723891), 15(2), 143–152.
-Florin-Aurelian, B. (2022). The Stakeholrders’ Engagement in Implementing the Sustainable Development Goals in Agriculture. Young Economists Journal / Revista Tinerilor Economisti, 19(38), 23–27.
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.09.2022 13:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu