Sestříně
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, jaký je přesný význam slova ,,sestříně". U nás (na Vysočině) se běžně používá, ale lidé z jiných krajů mi tvrdí, že takové slovo vlastně vůbec neexistuje a je to jen náš výmysl. Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
Příruční slovník jazyka českého definuje slovo "sestříně" následovně:
"sestříně, -te n. dial. bratranec n. sestřenice. S jejím mužem jsme byli jako sestřiňata. Pitt."
viz Příruční slovník jazyka českého: http://bara.ujc.cas.cz/psjc/
Slovo tedy existuje, jedná se však opravdu pouze o nářeční výraz používaný na západní Moravě, především na Horácku, které leží v Kraji Vysočina.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.04.2014 17:36
Chánová píše:
Pátek 27.07.2018 19:30
Dobrý den, já jsem se s tímto výrazem setkala v jižních Čechách ve vesnici Vitějovice na prachaticku. Byl používán pro děti bratrance,či sestřenice.
Jiřina Loudová píše:
Čtvrtek 17.08.2023 20:45
Co je to sestříně
PSK - admin píše:
Úterý 22.08.2023 15:48
Dobrý den, odpověď na komentář Vám posíláme na e-mail. Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu