sestřenice Edgara Allana Poea
Text dotazu
Dobrý den, byl mi položen dotaz ohledně manželky E. A. Poea. Všeobecně se ví, že si vzal sestřenici. Ovšem byla to sestřenice vlastní (z rodiny Poeů), nebo sestřenice nevlastní (z rodiny, ve které vyrůstal po smrti rodičů, tedy Allanů)? Budu vděčná za pomoc a odpověď!
Odpověď
Dobrý den,
Edgar Allan Poe se oženil se svojí pokrevní příbuznou Virginií, dcerou své tety, Marie Clemmové. Marie Clemmová byla sestrou Poeova otce. Rodina Clemmových žila v Baltimoru, kam Poe přijel na jaře 1931. V úzkém domě na Wilks Street žila kromě tety a sestřenice také Poeova babička, další Mariino dítě, třináctiletý Henry, a také Poeův bratr, William Henry Leonard Poe.
Poe potkal Virginii, když jí bylo 9 let a hodně času věnoval jejímu vzdělávání, učil ji cizí jazyky, porozumět umění a hudbě. Poe se do Virginie zamiloval a jeho cit byl velmi intenzivní až nepřirozený. Když se vrátil zpět do Richmondu, velmi silně pociťoval Virginiinu nepřítomnost a obával se, že Virginií ztratí, podobně jako svojí tetu, ke které přilnul jako k náhradní matce. O Virginii totiž jevil zájem i Poeův bratranec, Neilson Poe, který v Baltimoru vlastnil noviny a pozval Virginii, aby žila s jeho rodinou. Nabídl se, že se stane Virginiiným opatrovníkem, bude ji vzdělávat, zajistí jí pohodlný život a představí ji lepší společnosti.
Poe proto své tetě posílal velmi emotivní dopisy, ve kterých prosil, aby ho neopouštěla ani ona, ani Virginie. Nějako dobu žil v nejistotě, podaří-li se mu tetu přesvědčit. Nakonec se tak stalo, zřejmě i díky tomu, že Poe opět získal zaměstnání a slíbil, že se o tetu i Virginii postará.
Edgar Allan Poe a Virginie se vzali 16. května 1836, za svědka šel Poeovi Thomas White. Thomas White, podobně jako mnozí další, byl velmi zaskočen Virginiiným nízkým věkem, nebylo jí ještě ani 14 let. Nicméně při obřadu byla nevěsta uvedena jako plnoletá, tedy 21 let. Tehdy nebylo ve Spojených státech nelegální oženit se s velmi mladou dívkou, i třináctiletou, ale fakt, že byl skutečný věk Virginie zamlčen napovídá, že Poeův vztah k ní byl velmi neobvyklý.
Samozřejmě se nabízí otázka zda manželé mezi sebou udržovali i sexuální vztah. Sám Poe i jeho známí však naznačili, že jejich vztah byl naprosto platonický do Virginiiných patnácti let. Je zřejmé, že pro Poea Virginie znamenala mnohem více, toužil ji učit a formovat její charakter, aby se stala typem ženy, jež pokládal za ideální.
Použité zdroje
*MEYERS, Jeffrey. E.A. Poe: his life and legacy. London: Cooper Square Publishers, 1992. 348 s., [8] s. obr. příl. ISBN 0-8154-1038-7.
* HUTCHISSON, James M. Poe. Jackson: University Press of Mississippi, C2005. Willie Morris books in memoir and biography. Dostupné z databáze ProQuest Ebook Central (pouze pro registrované uživatele NK ČR): http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10529426.
* HAYES, Kevin J. Edgar Allan Poe. London: Reaktion, 2009. Critical lives. Dostupné z databáze ProQuest Ebook Central (pouze pro registrované uživatele NK ČR): http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10430653.
* SCHNAKENBERG, Robert a ZUCCA, Mario. Tajné životy slavných spisovatelů: co vám učitelé zatajili o slavných romanopiscích, básnících a dramaticích. Praha: Knižní klub, 2010. s. 32. ISBN 978-80-242-2598-2. Dostupné také z (pouze z počítačů NK ČR): http://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:dad39e00-46a4-11e4-af1d-001018b5eb5c
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.05.2019 07:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu