sen (výklad)
Text dotazu
Chtěla bych se zeptat, co znamená, když mi ve snu ukradli auto? Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den, výklad snů je velice stará činnost. Např. Egypťané byli přesvědčeni, že sny přinášejí poselství dobrých i zlých duchů.
Nejstarší dochovaný snář pochází právě z Egypta( 2000 let př.n.l. )  Tehdy rozlišovali mezi sny dobrých a naopak špatných lidí. Sny se zdají oběma typům lidí a bohužel mohou pomáhat řešit i zlé úmysly  lidí.  Typické hieroglyfické písmo je právě složeno ze samých symbolů a velice se blíží řeči snů.
Ve starém Egyptě se lidé nechávali pod účinky různých lektvarů a zaříkávadel uspat a na druhý den ráno , hned po probuzení si  nechávali kněžími sen vyložit.
Kněží se snažili utřídit snové symboly a výklady snů , se kterými se můžeme setkat i v dnešních moderních snářích. Jejich výklad byl však postaven na protikladech např. štastný sen byl předzvěstí katastrofy , kdo se viděl mrtev měl být dlouho živ apod.  My dnes však víme, že se hluboce mýlili.
Nelze , aby jeden symbol znamenal u všech lidí jedno a to samé.
Mezi nejlepší vykladač snů patřily Židé. Nejznámější příběh je o Jesefu Egyptském, který faraónovi vyložil sen o sedmi vypasených a sedmi chudých kravách, které vystoupily z řeky. Sedm úrodných a bídných let se naplnilo a Josef  se tímto skutkem vykoupil z chudoby.
Zdroj: http://www.mujsen.cz/sny-spanek/texty/egypt
Tištěných snářů vyšlo v průběhu let velké množství, nyní vznikají i oblíbené on-line snáře na internetu, viz výklad hesla z Internetového snáře  http://www.snar.cz/search.php?what=kr%E1de%9E:
krádež objevená -> krádeži být přítomen, soud krádež kradené věci kupovat, prodávat -> problémy s úřady
Většinou je výklad vázán k jednomu slovu, termínu, k obecnějšímu pojmu, skutečnosti.
Velmi podrobně propracovaná hesla jsou např. v:
Velký snář podle Zolara. Zcela přepracované vydání, doplněné pro 21. století. Praha: Pavel Dobrovský - ß, 2005.
automobil
ukradli vám vlastní vůz: neplánovaná obchodní cesta se prodraží
Anny Novákové ze Lhoty Snář obsahující výklad všech snů. Praha: Lidové nakladatelství, 1990.
Krádež objevená, krádeži přítomen býti, soud.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.06.2009 09:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu