Sekvoj vždyzelená
Text dotazu
Jak dlouho a jak vysoko by mohla sekvoj při ideálních podmínkách růst?
Odpověď
Dobrý den,
Sekvoja vždyzelená (Sequoia sempervirens) je stálezelený jehličnatý strom  z čeledi tisovitých, který roste na západním pobřeží  USA. Má úzce kuželovitou korunu dosahující výšky až 115 m a stáří až 2200 let.  Je to jediný recentní druh z rodu sekvoj (Sequoia), který žije v současnosti. Recentní druh znamená vymřelý druh, který žil v minulých geologických dobách a vyhynul nebo byl vyhuben člověkem.
Výška některých stromů poražených v 19. století byla odhadnuta na 144 m. Nejvyšším žijícím stromem na světě je právě sekvoj vždyzelená s výškou 115,5 m a jménem Hyperion.
Výskyt sekvojí je omezen na Spojené státy americké - jižní Oregon a Kalifornii. Již v roce 1890 byl na západních svazích Sierry Nevady, kde se v nadmořské výšce 1600 až 3450 m n. m. nacházejí hlavní porosty, vyhlášen Národní park Sequoia. Červeně rezavě hnědá barva mladých výhonků dala název obecnému označení sekvojí - redwood ("červené dřevo") - i Národnímu parku Redwood.
Sekvoj je národním stromem Kalifornie.
Chcete-li si zahradu zkrášlit něčím, co není obvyklé, pak sekvoj je určitě správná volba. Můžete si koupit rostlinku, která má okolo 50 cm a těšit se z ní. Mladé stromy rostou relativně rychle. Dosahují 20 metrů za přibližně 20 let. Dá se sehnat i metrový strom, který má již silnější kořeny a je tedy méně náchylný na vymrzání.
Pokud se chcete podívat na sekvoje v Čechách, pár exemplářů najdete např. v zámeckém parku v Ratměřicích na Benešovsku, nebo na zámku Buchlovice. Nedosahují takové mohutnosti jako Generál Sherman - nejmohutnější strom na světě, který je vysoký 83,8 m a obvod jeho kmene měří 31,3 m.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sekvoj_v%C5%BEdyzelen%C3%A1
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sequoia_and_Kings_Canyon_National_Parks
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sekvojovec_obrovsk%C3%BD
http://www.magazinzahrada.cz/stromy-a-kere/sekvoj-na-zahrade.html
http://www.garten.cz/forum/vt/cz/666-sekvojovec-obrovsky-pestovani/
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.06.2013 09:56
Jiří píše:
Pondělí 22.05.2017 11:58
Dobrý den. Nechápu jak Sekvoja vždyzelená (Sequoia sempervirens) souvisí se Sekvojovcem obrovským - Generál Sherman o kterém píšete na konci článku. Píšete o Sekvoji vždyzelené a posíláte čtenáře prohlédnout si Sekvojovec na Benešovsku což je jiný druh. Podle odborníků má druh Sequoia jen jednoho zástupce a vy to motáte dohromady s jiným druhem. Můžete si to opravit pokud máte čas.
PSK - admin píše:
Středa 24.05.2017 10:39
Dobrý den,
děkujeme za upozornění, nicméně ono to není s tou sekvojí úplně jednoduché.
Terminologie Redwood – červeného dřeva je v USA složitá. V americkém pojetí patří do redwood (červené dřevo) jak sekvoje vždyzelená – Sequoia sempervirens, tak i sekvojovec obrovský (Sequoiadendron giganteum), jako i dřeviny dalších rodů, jako např. Thuja plicata a další. Naši systematičtí dendrologové mají určité, spíše velké potíže s americkou terminologií.
Čerpáno z: VÁCLAV, Erich. Nejvyšší, nejobjemnější a nejstarší stromy světa. Kostelec nad Černými Lesy: Lesnická práce, 2013.
Sequoiadendron giganteum – sekvojovec obrovský a Sequoia sempervirens – sekvoje vždyzelená jsou nejbližší příbuzní (ještě s tisovcem). I když kmen sekvoje nedosahuje objemu sekvojovce, předčí jej svojí výškou.
Zdroj: MUSIL, Ivan, HAMERNÍK, Jan. Jehličnaté dřeviny. Přehled nahosemenných i výtrusných dřevin. Lesnická dendrologie 1. Praha: Academia, 2007.
Další zdroje:
Sequoia Endi. -
sekvoja
Taxodiaceae (tisovcovité)
Od doby křídové rostl v minulých geologických dobách po celém světě větší počet druhů tohoto rodu. Do dnešní doby se zachoval jediný – sekvoja vždyzelená.
Domovem v západních oblastech Severní Ameriky, při pobřeží od jihovýchodního Oregonu po jižní Kalifornii. Dorůstá rychleji než sekvojovec obrovský. Starší borka červenohnědá, dlouze vláknitá a hluboce rozbrázděná, nehořlavá (ochrana při lesních požárech)
HIEKE, Karel. Encyklopedie jehličnatých stromů a keřů. Brno: Computer Press, 2008.
http://kramerius4.nkp.cz/[…]/uuid:e8d9abc0-b286-11e6-bf7b-005056825209
Sekvoje, nejmohutnější stromy na světě, přitahující v severní Kalifornii tisíce turistů. Díky své silné, půlmetrové kůře přežily dvě doby ledové, změny klimatu i požáry.
Mnozí z těch, kdo obdivují majestátní jehličnany, nevědí, že mezi nimi vynikají dva druhy patřící do stejné rodiny – redwood a sekvoje obrovské. Ty druhé jsou obvykle těžší, avšak o něco nižší.
ROSTKOWSKI, Dariusz. 100 největších divů přírody. Říčany u Prahy: Junior, 2009.
http://kramerius4.nkp.cz/[…]/uuid:f0ae55a0-c928-11e5-aeb4-5ef3fc9bb22f
Další informace:
http://www.national-geograp[…]cke-sekvojovce-najdete.html
Dan píše:
Neděle 04.04.2021 09:25
Dobrý den ,chci se zeptat, proč mi moje sekvoj kalifornská po 3 letech od spodu reziví. Mám ty větve ustřihnout?.Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 08.04.2021 13:02
Dobrý den,
uschlé větve jsou pro rostlinu nepotřebné, takže bychom Vám doporučovali - přestože nejsme odborníci - větve odstranit.
Pro odbornou radu doporučujeme obrátit se na odbornou poradnu:
https://www.zahradkarskaporadna.cz/
Sekvoje jsou cizokrajné jehličnaté stromy, které můžeme v příznivých podmínkách pěstovat i u nás. Dva severoamerické druhy patří k nejvyšším dřevinám světa (až 110 m výšky) a jsou stále zelené, čínský druh je mnohem menší a je opadavý. Nutno však úvodem říci, že u nás jsou tyto krásné stromy mnohonásobně menší, některé jen keřovité.
Dosahují stáří až 2200 let a Je to jediný recentní (v současnosti existující) druh z rodu sekvoj (Sequoia). Jeho název byl odvozen od jména náčelníka indiánského kmene Čerokíjů Sequoyaha (1770–1843), tvůrce indiánského písma. Je národním stromem Kalifornie.
Třebaže na první pohled není nic vidět, i jehličnany trpí na nejrůznější choroby a škůdce, které je mohou decimovat. Stromy jsou také živé organismy a lze je léčit. A pokud několik let pečlivě ošetřujeme a staráme se o námi vysazené jehličnany, měli bychom se je pokusit nejen z choroby vyléčit, ale také se zajímat o to, jaké nemoci jim mohou ublížit a jak tomu předcházet. Mohou to být například houbové choroby, které jsou příčinou schnutí jehličnanů. Ochranu je možné provádět postřikem /fungicidy) na přelomu srpna a září. O vhodném ošetření doporučujeme poradit se s odborníky,
https://zahradkarskaporadna[…]-jak-osetrit-nemocny-strom.
Rez jehlicová se šíří větrem a je rozšířena po celém světě na nejrůznějších druzích jehličnanů, především borovic, kde infikuje většinu dvou a tříjehličných borovic. Mezihostiteli či vedlejšími hostiteli rzi jehlicové jsou četné nejrůznější byliny.
Proti savým i žravým škůdcům v jarním období používáme vhodné insekticidy, proti houbovým chorobám pak fungicidy. Poškozené části ihned likvidujeme.
Eliminace výskytu je možná odstraňováním napadených částí jehličnanů.
doporučené a použité zdroje :
https://www.zahradaweb.cz/sekvoie-u-nas/
https://zahradkarskaporadna[…]e-jak-osetrit-nemocny-strom
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rzivost_smrku
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rez_jehlicov%C3%A1
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu