Sekundární literatura k Tillichově Otřásání základů
Text dotazu
Dobrý den,
vůbec se mi nedaří dopátrat se relevantní sekundární literatury přímo k Tillichově knize Otřásání základů.
Prosím, dokázali byste mi poradit?
Děkuji vám
Odpověď
Dobrý den,
doporučujeme podívat se do  Národní digitální knihovny (www.nkp.cz, systém Kramerius (K5), kde je několik zmínek k Vámi hledanému dílu, informace jsou uvedeny i na obálce knihy, viz níže
Tillich, Paul, 1886-1965
Otrasani zakladu / Paul Tillich ; [z anglickeho originalu ... prelozila Tamara Vosecka]. -- 1. vyd.. -- Praha : Kalich, 2014. -- 203 s. ; 18 cm
ISBN 978-80-7017-203-2 (broz.)
Anotace:
Otřásání základů (The Shaking of the Foundations, 1948) je první ze tří Tillichových souborů kázání. Pronikavé meditace a úvahy nad známými či méně známými biblickými texty i po letech překvapují hlubokým porozuměním, existenciálním nábojem a praktickým uchopením křesťanského poselství. Jak autor uvádí v předmluvě, kázání zde obsažená pomohou ukázat, že přísně systematická povaha nemusí teologii bránit v tom, aby bylo možné ji aplikovat na osobní či společenské problémy náboženského života. K vydání této knihy však Paula Tillicha vedl závažnější důvod. Velká část posluchačů jeho promluv na nedělních bohoslužbách pocházela z mimokřesťanských kruhů. Pro ně by kázání v tradičním biblickém pojetí nemělo smysl. Proto byl autor nucen sáhnout k jinému, civilnějšímu způsobu vyjádření. Sekulární společnost, již Tillich oslovuje, je de facto společností naší. První české vydání Otřásání základů uzavírá zevrubný doslov teologa Jana Štefana. Seznamuje čtenáře s Tillichovým životem, uvádí jej do díla a shrnuje dosavadní ohlas jeho myšlenek v českém a slovenském prostředí. Na obálce je obraz Daniela Balabána Na troskách.
Otřásání základů ( The Shaking of the Foundations , 1948) je první ze tří Tillichových souborů kázání. Pronikavé meditace a úvahy nad známými či méně známými biblickými texty i po letech překvapují hlubokým porozuměním, existenciálním nábojem a praktickým uchopením křesťanského poselství.
https://www.ikarmel.cz/produkt/otrasani-zakladu
Několik citací ze systému Kramerius (K5):
Lidové noviny. Praha: Lidové noviny, 2014. č. 197. s. 23. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:add537b0-c8bf-11e7-b059-5ef3fc9ae867
Lidové noviny. Praha: Lidové noviny, 2014. č. 291. s. 22. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:23fe64f0-c674-11e7-b059-5ef3fc9ae867
SYNODNÍ RADA, undefined. Evangelický časopis Český bratr. Praha: Kalich, 2014. č. 7-8. s. 64. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:bc3a3710-d97d-11e6-9e7e-001018b5eb5c
ROBINSON, John A. T. (John Arthur Thomas), , MAREK, František a MOLNÁR, Amedeo. Čestně o Bohu. Praha: Mladá fronta, 1969s. 18. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:81f18de0-0cdb-11e4-8e0d-005056827e51
ROBINSON, John A. T. (John Arthur Thomas), , MAREK, František a MATULÍK, Rostislav. Čestně o Bohu. Praha: Kalich, 2006s. 28. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:ff557bb0-3f98-11e6-ad5e-5ef3fc9bb22f
MCGRATH, Alister E. (Alister Edgar). Blackwellova encyklopedie moderního křesťanského myšlení. Praha: Návrat domů, 2001s. 518. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:c14fa420e367753886799ef96290b276
ANZENBACHER, Arno. Křesťanská sociální etika. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2004s. 172. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:a4c2c490-8e5c-11e3-aa9f-5ef3fc9ae867
LANE, A. N. S.a , BARTOŇ, Jiří. Dějiny křesťanského myšlení. Praha: Návrat domů, [1996]s. 241. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:4da698f0-1ee4-11e7-a38c-005056827e51
Prostor. Praha: Prostor, 2017. č. 108. s. 55. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:82752740-ea71-11e8-9984-005056825209
Podrobnější rozbor knihy jsme v našich dostupných zdrojích nenašli.
Dílo P. Tillicha je rozebráno v bakalářské práci:
ROLL, Benjamin: "Kdo tedy může být spasen?" Tři vstřícné přístupy k soteriologickému universalismu (Barth, Tillich, Rahner). Praha: 2018. 47s. Bakalářská práce. Univerzita Karlova, Evangelická teologická fakulta, Vedoucí práce prof. ThDr. Jan ŠTEFAN.
Další odkaz, kde je zmiňován P. Tillich a jeho dílo:
http://casopis-tvorba.sk/paul-tillich-o-nabozenstve-a-kulture/
https://img.signaly.cz/upload/9/6/4002e2c828eecf04a8adb93cacedf1/Ben%20Roll%20-%20Kdo%20tedy%20m%C5%AF%C5%BEe%20b%C3%BDt%20spasen.pdf
Čerpat byste mohla snad i z článkové bibliografie, www.nkp.cz, báze ANL, kde je také několik odkazů na P. Tillicha a mohla by tam být o díle zmínka:
https://aleph.nkp.cz/F/TVD54A3DIENAS928FFUPAJRKHDU6AEHHY7V5NQ5E935QXQB1Y9-48004?func=short-jump&jump=000001
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.09.2020 21:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu