Sekundární literatura k Jeptišce
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o nějakou sekundární literaturu k Jeptišce od Denise Diderota.
Děkuji za Váš čas
Odpověď
Dobrý den,
bohužel studii přímo o románu Jeptiška jsme nenalezli, kromě níže uvedené literatury, můžete zkusit použít odbornou literaturu zabývající se románem nebo naratologií. Případně jinou, podle toho, čím se chcete zabývat.
Zkuste nahlédnout do těchto knih:
• HODROVÁ, Daniela. Hledání románu: Kapitoly z historie a typologie žánru. 1. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1989. 275 s.
• HODROVÁ, Daniela et al. Poetika míst: kapitoly z literární tematologie. Vydání první. Jinočany: H & H, 1997. 249 stran. ISBN 80-86022-04-8. Kapitola: Vězení jako místo přístupu k bytí. Str.106.
• MACURA, Vladimír a kol. Slovník světových literárních děl. Vyd. 2. Praha: Odeon, 1989. 2 sv. ISBN 80-207-0004-8. Svazek první strany 212 - 213, přímo heslo týkající se románu Jeptiška.
• NOVÁK, Otakar. Denis Diderot jako předchůdce moderního románu. Str. 465 - 474. DIDEROT, Denis. Jeptiška; Rameauův synovec; Jakub fatalista a jeho pán. 1. vyd. v tomto souboru. Praha: Odeon, 1977. 473, [3] s. Světová knihovna.
• KUNDERA, Milan a UHDEOVÁ, Jitka, ed. Slova, pojmy, situace. Vyd. tohoto souboru 1. Brno: Atlantis, 2014. 88 s. ISBN 978-80-7108-344-3. Strany 26 -27 - heslo Mystifikace. Jako příklad slouží román Jeptiška.
• PAVERA, Libor a VŠETIČKA, František. Lexikon literárních pojmů. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2002. 422 s. ISBN 80-7182-124-1.
• GREBENÍČKOVÁ, Růžena. O literatuře výpravné. Vydání první. Praha: Institut pro studium literatury, 2015. 1034 stran. ISBN 978-80-87899-29-8. Studie: Diderot o umění. Str. 105 -132.
• ŠRÁMEK, Jiří. Dějiny francouzské literatury v kostce. Olomouc: Votobia, 1997. 469 s. ISBN 80-7198-240-7. Na stranách 104 -107, je věnována pozornost celé Diderotově tvorbě.
• VESELÝ, Jindřich. Studie z francouzského osvícenství: román a rozum: Montesquieu, Voltaire, Diderot: Jean-Jacques Rousseau a jeho doba. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2003. 161 s. Acta Universitatis Carolinae. Philologica. Monographia; 140. ISBN 80-246-0441-8. Mohlo by být užitečné pro uvedení do literatury psané osvícenci. Bohužel se autor v kapitole týkající se Denise Diderota románu Jeptiška nevěnuje.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
02.12.2019 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu