Sekundární literatura
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda existuje nějaká sekundární literatura ke skladbě La Saletta od Jana Zahradníčka.
Děkuji předem za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
literaturu k určitému dílu lze hledat např. v Národní digitální knihovně, systém Kramerius na www.nkp.cz nebo přímo v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR, katalogy a databáze, báze NKC - knihy, příp. články - báze ANL.
Na ukázku níže uvádíme několik záznamů ze systému Kramerius 5:
Básnická skladba La Saletta, napsaná už po válce, je v jistém smyslu replikou na tuto prosbu a literárním ztělesněním básníkových zklamaných nadějí; osvobozený český národ totiž přehlédl všechna znamení času a vykročil vstříc utopii, v níž básník viděl zkázu a mravní záhubu. Své varovné memento opřel o zjevenou pravdu, jak ji lidstvu připomnělo lasalettské ma- riánské proroctví, které Jan Zahradníček zpřístupnil čtenáři citací úryvku z kronikářského záznamu vidění Melanie Calvatové, tvořící jakýsi prolog skladby. Jeho znalost je pro pochopení této básnické skladby podstatným klíčem.
La Saletta je poutní místo ve francouzských Alpách blízko Grenoblů, kde se podle lidové tradice zjevila v roce 1846 plačící Panna Maria dvěma malým pasáčkům krav Melánii Calvatové a jejímu druhu Maximinovi a oznámila jim, že lidstvo čekají velké katastrofy, nebude-li znovu poslušné Božích přikázání. Toto zázračné mariánské zjevení (oficiálně akceptované katolickou církví v roce 1851)...
Zdroj: Česká literatura 1945-1970: interpretace vybraných děl. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1992. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:fff826f0-9606-11e3-b9bb-5ef3fc9bb22f
Pohled Jan Zahradníček: La Saletta Praha, Vyšehrad 1947, s. 61-72.
[Doslov o vývoji Zahradníčkovy tvorby a básni La Saletta jako jejím dovršení i předznamenání; datováno listopad 1947.] Též in 2. samostatné vydání Jan Zahradníček: La Saletta - Znamení moci. Uspořádal František Derfler. Brno 1987xx (Edice Studnice; 28), s. 47 - 59;
Zdroj: FUČÍK, Bedřich. Paralipomena: [juvenilie, stati, recenze a texty z let 1918-1984]. Praha: Triáda, 2006. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:f89c0630-123c-11e4-8c14-5ef3fc9bb22f
Ve válečných a poválečných sbírkách se prolíná u Zahradníčka úzkost a naděje osobní s úzkostí o národní osud, až jeho verš nabývá ohromujícího dechu v La Salettě a ve Znamení moci, básnické skladbě dopsané v Brně těsně před zatčením.
Apokalyptické zření současnosti vychází tu výrazově i vnitřním ustrojením z cyklu La Saletta (1947)...
V La Salettě vyslovil básník zřetelně s ne- smírným harmonizačním rozmachem a vskutku „kosmickou šíří prostorovou“ současnost v její úplnosti, poslední varování před zánikem...
Zdroj: ROTREKL, Zdeněk. Skrytá tvář české literatury. Brno: Blok, 1993. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:612dee80-d781-11e3-b110-005056827e51
Další odkazy:
PUTNA, Martin C. Česká katolická literatura v kontextech: 1918-1945. Praha: Torst, 2010.http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:fa031410-6c40-11e4-8991-005056827e51
Zahradníčkova básnická skladba La Saletta je jakousi sumou básníkových názorů na poválečný svět a zároveň dílem, které spolu s posmrtně vydanou skladbou Znamení moci symbolicky završuje jeho tvorbu...
MED, Jaroslav. Od skepse k naději: studie a úvahy o české literatuře. Svitavy: Trinitas, 2006.http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:14cec680-df76-11e7-8cdd-5ef3fc9bb22f
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
28.11.2018 12:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu