Sekundární literatura – E. Kantůrková: Přítelkyně z domu smutku
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla o sekundárních zdrojích (publikace, články...) ke knize Přítelkyně z domu smutku od Evy Kantůrkové.
Předem děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
dílo Evy Kantůrkové Přítelkyně z domu smutku vyšlo poprvé v samizdatu v roce 1984, následovala vydání v nakladatelství Československý spisovatel z let 1990 a 1993, naposledy kniha vyšla v roce 2017 v Ideálu.
Pro získání článků, recenzí, statí apod. vztahujících se k dané knize Vám můžeme doporučit několik zdrojů. Zejména se jedná o Českou literární bibliografii Ústavu pro českou literaturu AV ČR (https://clb.ucl.cas.cz/), ÚČL na svých stránkách volně zpřístupňuje také řadu příruček, slovníků, digitalizovaný archiv časopisů, různé databáze atd.
Text k uvedenému dílu od Ivy Málkové (publikován ve Slovníku české prózy 1945-1994 z r. 1994, https://ndk.cz/uuid/uuid:1206b850-0a18-11e3-9584-001018b5eb5c) je možné najít v rámci databáze Slovník české literatury po r. 1945 - http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1458, krátký odstavec pak také v Dějinách české literatury 1945-1989, IV. Díl, s. 431 - https://edicee.ucl.cas.cz/images/data/dejiny/dcl_1945-1989/IV/dejiny_IV_celek.pdf
Pro hledání dalších dokumentů můžete využít i zdroje Národní knihovny ČR, a to článkovou databázi ANL – Články v českých časopisech, novinách a sbornících (od r. 1991, https://aleph.nkp.cz/cze/anl) nebo Národní digitální knihovnu (https://ndk.cz). Níže uvádíme několik nalezených dokumentů:
ANL:
* PÍŠA, Vladimír. Dům smutku, dům Ábelův: Eva Kantůrková Pozůstalost pana Ábela, novela a Přítelkyně z domu smutku, próza. Tvorba. 1991, 12, s. 15. ISSN 0139-5513.
* WUTSDORFF, Irina. Post-Structuralism under Communist Conditions? The Construction of Identity in Czech Dissident Literature. Slovo a smysl. 2010, 7(14), s. 103-114. ISSN 1214-7915. Dostupné také z: http://slovoasmysl.ff.cuni.cz/node/180
* BALAJKA, Bohuš. Dům lidského ponížení. Tvar. 1993, 4(18), s. 10. ISSN 0862-657X. Dostupné také z: http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=Tvar/4.1993/18
Digitální knihovna:
* HRABÁKOVÁ, Jaroslava. Eva Kantůrková: Přítelkyně z domu smutku. In:  KŘIVÁNEK, Vladimír a Iva MARKVARTOVÁ. Český dekameron: sto knih 1969 - 1992. Praha: Scientia, 1994, s. 118-120. ISBN 80-85827-78-6. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:65dc2550-9d8e-11e3-ad99-001018b5eb5c
* MRAVCOVÁ, Marie. Eva Kantůrková: Přítelkyně z domu smutku (1984). In: HOLÝ, Jiří. Český Parnas: literatura 1970-1990 : interpretace vybraných děl 60 autorů. Praha: Galaxie, 1993, s. 280-286. ISBN 80-85204-07-X. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:eff5b7a0-b6e9-11e3-9d7d-005056827e51
* Eva Kantůrková a její Přítelkyně z domu smutku. In: KAUTMAN, František. O literatuře a jejích tvůrcích: (studie, úvahy a stati z let 1977-1989). Praha: Torst, 1999, s. 171-178. ISBN 80-7215-099-5. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:7e3ac940-33b0-11e4-90aa-005056825209
Uvedené články a statě ve většině případů obsahují i odkazy na další zdroje a literaturu.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.03.2023 22:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu