Sedmipočetníci
Text dotazu
Dobrý den, mám dotaz stran žáky sv. Cyrila a Metoděje, v literatuře jsem mezi tzv. sedmipočetníky viděl výčet: Gorazd, Kliment, Naum, Angelar, Sáva a Laurentius, což by úplně nesedělo. Jinde jsem našel výčet bez Gorazda, jinde zase informaci, že Sáva a Laurentius je jedna osoba. Chci se zeptat, jak to tedy je a pokud je Sáva a Laurentius tatáž osoba, pak jaký zdroj to uvádí. Díky.
Odpověď
Dobrý den,
pošli jsme mnoho titulů a došli jsme ke stejnému závěru jako Vy – literatura v otázce tzv. svatých Sedmipočetníků není jednotná. Část jmenuje jako Sedmipočetníky Cyrila, Metoděje, Klimenta, Gorazda, Nauma, Angelara a Sávu. Druhá část pak mezi Sedmipočetníky nezahrnuje Cyrila a přidává Vavřince (Laurentius).
Pokud se zaměříme na ikonografické prameny, tak malba na stěně kláštera sv. Nauma, který se nachází na břehu jezera Orchid v jihozápadní Makedonii, zobrazuje sedm postav a nad nimi jsou napsána jména Naum, Kliment, Sáva, Metoděj, Angelár, Cyril a Gorazd.
Kniha Svätí slovanskí sedmopočetníci uvádí, že z velkého počtu cyrilometodějských učedníků literatura zmiňuje zejména: Gorazda, Klimenta, Nauma, Angelára, Sávu, Vavřince a Konstantina Preslavského, dále Ignáce, Lva, Joakima, Lazara, Simona a Dragaise.
Nakonec kniha Cyril a Metoděj: mezi Konstantinopolí a Římem do naší otázky přináší trochu světla, neboť se v ní dozvídáme, že tradice svatých Sedmipočetníků (Cyril, Metoděj, Kliment, Gorazd, Naum, Angelar a Sáva) vznikla v Bulharsku až v průběhu středověku a písemně je doložena až v 18. století.
Přesnou odpověď na otázku, kdo patří a kdo nepatří mezi svaté Sedmipočetníky, tedy nejsme s to poskytnout. Spíše tedy jde o jakýsi literární úzus či preferenci autorů publikací, k jakým zdrojům se přikloní, neboť žáků Cyrila a Metoděje byly zhruba dvě stovky, jak se dočteme v literatuře.
Zdroje:
ŠKOVIERA, Andrej. Svätí slovanskí sedmopočetníci. 1. vyd. Bratislava: Slovenský komitét slavistov, 2010. 247 s. ISBN 978-80-89489-02-2.
VAVŘÍNEK, Vladimír. Cyril a Metoděj: mezi Konstantinopolí a Římem. Druhé rozšířené vydání. V Praze: Vyšehrad, 2023. 395 stran, ISBN 978-80-7601-810-5
MORAVIA MAGNA. Společnost pro kulturu, historii a umění. Online. Dostupné z:  http://www.moraviamagna.cz/rejstrik/r_S.htm. [cit. 2024-04-18].
Jména Kontantin, Metoděj, Kliment, Gorazd, Naum, Angelár, Sáva najdete v následujících publikacích:
JIREČEK, Konstantin. Dějiny národa bulharského. V Praze: B. Tempský, 1876, s. 384.
PAVLÍK, Matěj, WIMMER, Roman. Cyril a Metoděj: apoštolové Slovanů. Praha: Český národní fond kultury, 2013, s. 93. ISBN 978-80-905015-1-5.
RIEGER, František Ladislav a Jakub MALÝ. Slovník naučný.. V Praze: I.L. Kober, 1870, s. 213.
RULÍŠEK, Hynek. České nebe: slovník českých patronů. Hluboká nad Vltavou: Alšova jihočeská galerie, 1993, s. [18]. ISBN 80-900633-8-1.
BARTŮNĚK, Václav a Katolická církev. Soluňští bratři: 1100 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Moravu : Sborník. Praha: Ústřední církevní nakladatelství, 1962, s. 51-52.
Sáva a Vavřinec nebo Sáva a Laurentius jsou zmíněny v následujících knihách:
HALABALA, Metoděj. Svatí Cyrill a Method věrozvěstci, učitelé i apoštolé slovanští: životopisný nástin podává Method Halabala na památku pouti a slavnosti jubilejní na Velehradě léta Páně 1885. V Brně: Tiskem a nákladem Papežské knihtiskárny benediktinů rajhradských, 1885, s. 58.
HAVLÍK, Lubomír Emil. Velká Morava a středoevropští Slované: Velikaja Moravija i slavjane Srednej Jevropy = Great Moravia and the Slavs of Central Europe. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1964, s. 432.
HRNČÍŘ, František. Dějiny Srbska, Bulharska a Černé Hory. V Nymburce: Fr. Hrnčíř, 1908, s. 83. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:ecddb3a3-0201-45db-8891-a0df25c6eaf0
PŘIKRYL, František. Sv. Kliment u Osvětiman. Brno: F. Přikryl, 1890, s. 45.
Svatý Prokop, Čechy a střední Evropa (2003 : Benešov, Česko), Petr SOMMER a Centrum medievistických studií Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy v Praze. Benešov - Sázava 24.-26. September 2003. Praha: Filosofia, 2005, s. 282. ISBN 80-7007-218-0.
Jako totožnou osobu Sáva=Laurentius uvádí:
DOBROVSKÝ, Josef. Cyril a Metod, apoštolové slovanští. V Praze: Komise pro vydávání spisů Josefa Dobrovského při Královské české společnosti nauk, 1948, s. 222.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
17.04.2024 09:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu