Sedm statečných
Text dotazu
Hezký den,
kdy měl u nás - ještě v Československu - premiéru americký western Sedm statečných (1960) a kdy jej poprvé vysílala televize?
Za odpověď děkuje ...
Odpověď
Dobrý den,
k vašemu dotazu jsme zjistili:
film s původním názvem The Magnificent Seven (1960) a českým názvem Sedm statečných, měl v Československu premiéru v kinech 21.8. 1964.
V Československé televizi se vysílal poprvé v sobotu 22. 10. 1966 ve 20.15 hodin. Film připravilo bratislavské studio ČST ve slovenském jazykovém znění. Podle všeho se film vysílal celostátně z Bratislavy, tehdy na jediném programu a černobíle.  Další vysílání následovalo za dva roky. Nejprve na slovenském okruhu Bratislava a Košice 13. 7. 1968 ve 21.00 hodin a následně opět na okruhu Bratislava a Košice 27. 7. 1968 v 09.25 hodin. Celostátní vysílání filmu následovalo v sobotu 21. 12. 1968 ve 20.41 hodin. Uveřejněný čas začátku pořadu ve 20.15 hodin neodpovídal skutečnosti. Tentokrát byl ale v českém jazykovém znění a k vysílání jej připravila Redakce pořadů ze zahraničí ČST Brno a odtamtud i vysílala. Uvedená verze filmu se zachovala a je uložena v archivu České televize.  Po delší době Československá televize zařadila do vysílání film Sedm statečných až 20. 9. 1980 ve 20:00 hodin na prvním programu. Potom už následovalo vysílání 25. 3. 1983; 26. 3. 1983; 27. 12. 1984, 20. 2. 1991, 15. 11. 1992; 1. 7. 2006; 18. 8. 2007; 31. 12. 2021 a nejnovější 2. 1. 2022. V průběhu doby vznikly různé verze dabingu. Za zmínku stojí i varianta, která se vysílala v původním znění s titulky.
Zdroj informací je z dobového tisku, databází a zachovalých dokumentů v archivech České televize; za zpracování vyčerpávající odpovědi děkujeme pracovníkům Archivu ČT.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.01.2022 11:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu