Sedláček, Václav, Dějiny Smíchova???
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, zda byla vydána publikace Sedláček, Václav, Dějiny Smíchova. Našel jsem odkaz na tuto publikaci několikrát na webových stránkách věnujících se starému Smíchovu (např. http://www.starysmichov.cz/[…]&cisloclanku=2008080009), avšak nemohl jsem ji ve Vašem katalogu dohledat (zkoušel jsem i jiné katalogy a vyhledávače, dokonce i http://badatelna.eu/ pro archivní materiály).
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
dílo Václava Sedláčka Dějiny Smíchova I-II nebylo publikováno, jedná se o strojopis, který by měl být uložen v Muzeu hlavního města Prahy (http://www.muzeumprahy.cz/), některé zdroje uvádějí jako místo uložení knihovnu, některé archiv.
Václav Sedláček začal psát rozsáhlé Dějiny Smíchova roku 1932 na výzvu výboru Klubu Starosmíchováků a přátel starého Smíchova, jehož byl členem. V monografii chtěl zachytit historii Smíchova, jeho růst, obyvatelstvo, osobnosti, život spolkový i rodinný, s připojením monografie vynikajících Smíchováků. Právě v jeho díle byl poprvé uveden pojem "Smíchov, město géniů".
Použité zdroje:
* JUNGMANN, Jan. Smíchov: město za Újezdskou branou. [Praha]: Muzeum hlavního města Prahy, c2007. s. 235. ISBN 978-80-85394-56-6. Dostupné také z: (pouze z počítačů NK ČR) https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:uuid:31d0c350-e716-11e5-ae80-001018b5eb5c
* FUKSOVÁ, Kateřina. Významní pedagogové pohřbení na Malostranském hřbitově. Praha, 2016. Bakalářská práce. Univerzita Karlova v Praze. Filozofická fakulta. Ústav etnologie. Dostupné také z: https://is.cuni.cz/webapps/zzp/download/130179414
* https://docplayer.cz/8735581-Bibliografie-k-dejinam-smichova-sestavila-vaclava-horcakova-ve-spolupraci-s-evou-chodejovskou-a-michalem-novotnym.html
* https://issuu.com/ipetka/docs/2011-leden
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
08.06.2020 20:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu