scientologie
Text dotazu
zdravim, zajímají mě bližší informace o scientologii, o čem vlastně je, co vyznává, jak se angažuje a pod... když jsem to prohnal googlem, našel jsem pouze polozaujaté, supersilně abstraktní informace, ze kterých si nedokážu udělat ani elementární obraz o této "sektě".
děkuji
Odpověď
Dobrý den,
scientologie je z velké části výtvorem svého zakladatele a tvůrce Lafayetta Rona Hubbarda (1911-1986); jeho kniha "Dianetika: moderní věda o duševním zdraví", která se zabývá lidskou myslí, se stala základem pro studium scientologie a  zůstává základním úvodem k tématu.
Hubbard vyvinul techniky (souhrnně označovány jako "tech"), díky kterým nejen fyzická osoba nalezne nejvyšší naplnění, ale také celý svět bude očištěn od toho, co takovému naplnění brání - od drog, zločinů, válek apod.
Dianetika nabízí analýzu lidského já, které Hubbard nazval "thetan". Na rozdíl od ostatních učení je thetan odlišný od těla i mysli a je skutečným božským já - nemá hmotnost, ani vlnovou délku, ani energii ani žádné místo v čase a prostoru. Scientologové věří v reinkarnaci a každý thetan prožil mnoho životů; zároveň věří, že každý thetan je přirozeně dobrý ( versus křesťanství a prvotní hřích).
Dále je pro pochopení scientologie nutné poznat mysl - ta se skládá ze dvou částí - analytické a reaktivní. Reaktivní shromažďuje vzpomínky na nepříjemné zážitky, které se opakovaně vybavují a způsobují bolest, strach a mentální bloky. Veškeré tyto negativní zkušenosti jsou zde umístěny za mnohé životy thétana. Tyto efekty jsou známé jako "engram" a je třeba se jich zbavit. Když se člověk setká se situací podobnou té, která je uložena v reaktivní mysli, je engram aktivován a má negativní vliv na život. Pokud však člověk dosáhne zbavení se engramu, zmizí zcela reaktivní mysl a jedinec se stává "clearem" (z angl. "čistý").
K této čistotě se člověk dostane díky tzv. procesu "auditování". "Auditing" má podobu sezení a většinou je prováděn auditory vycvičenými právě ve scientologické církvi, která za to požaduje finanční úhradu. Protože většina z lidí má mnoho engramů, je tento proces často velmi zdlouhavý, nezřídka čítající léta. Během auditingu se používá tzv. E-metr. Během tohoto procesu je účastník tzv. "pre-celarem", tedy je stále ovládán reaktivní myslí a engramy v ní. Cílem je, aby se stali čistými (clear). "Clearové" již nejsou v područí reaktivní mysli. Další úrovní je tzv. OT, neboli "operující thétan"; tyto pokročilé kurzy auditingu jsou však určeny pouze nejoddanější stoupence v několika vybraných centrech.
Různé stupně auditingu jsou nabízeny prostřednictvím přísně řízené organizační hierarchie a jsou zpoplatněny. V mnoha zemích jsou tyto poplatky vedeny jako dary, neboť církev je osvobozena od daní a tvrdí, že pracuje na přísně neziskové bázi. Základní kurzy mohou stát 50 dolarů, postupně jde však cena výrazně nahoru, což je také jedním z témat kritiky scientologie - tedy že má výrazně komerční charakter a znaky byznysu.
Církev je také zapojena do různých projektů pro služby společnosti, všechny jsou však založeny výhradně na učení Hubbarda. Např. I HELP (programy dobrovolné služby široké škály - od poradenství ve společenských i osobních problémech po pomoc v přírodních katastrofách); Narconom - program pro drogově závislé atd.
Scientologové se poměrně usilovně snaží, aby organizace byla vedena jako náboženství. Panuje však vůči ní relativně silná nedůvěra, např. i díky svému přístupu, kdy nepovoluje nahlédnout do svého vnitřního fungování či podrobněji zkoumat materiály a podstavu svého učení, jak to dovolily jiné kontroverzní náboženské skupiny. Scientologie má defenzivní postoj vůči badatelům a letité konflikty s psychologickými a psychiatrickými profesemi. Zvenčí také nevypadá jako "klasická" náboženství - nemá božstva, specializované církevní budovy a scientologové se týdenních bohoslužeb účastní skutečně jen velmi sporadicky - nejsou pro ně důležitá jako auditing, který probíhá mimo tyto bohoslužby.
Názory na scientologii jsou velmi různorodé, někdo ji uznává a je pro něj skutečným náboženstvím, někdo ji naopak tvrdě kritizuje.
Pro další a podrobnější informace, které Vám pomohou utvořit si vlastní názor na scientologii, Vám doporučujeme přečíst si odbornou literaturu na téma nových náboženství, sekt apod. Příkladem uvádíme:
Použité zdroje
* COWAN, Douglas E., BROMLEY, David G. a VOJTÍŠEK, Zdeněk, ed. Sekty a nová náboženství. Překlad Jan Auský. 1. vyd. Praha: Grada, 2013. 222 s. ISBN 978-80-247-3163-6.
* HRABAL, F. R. Lexikon náboženských hnutí, sekt a duchovních společností. 1. vyd. Bratislava: Cad Press, 1998. 516 s. Světové duchovní proudy; sv. 70. ISBN 80-85349-79-5.
* PARTRIDGE, Christopher H., ed. a VOJTÍŠEK, Zdeněk, ed. Encyklopedie nových náboženství: nová náboženská hnutí, sekty a alternativní spiritualita. Překlad Zdeněk Vojtíšek. Vyd. 1. V Praze: Knižní klub, 2006. 446 s. ISBN 80-242-1605-1.
Vybrané knihy zakladatele scientologie L. R. Hubbarda:
* HUBBARD, L. Ron. Dianetika: moderní věda o duševním zdraví. Glostrup: New Era, 2009. 665 s. ISBN 978-87-7688-744-5.
* HUBBARD, L. Ron. Příručka pro precleary. Glostrup: New Era, 2009. 437 s. ISBN 978-87-7688-749-0.
* HUBBARD, L. Ron. Scientologie: nový pohled na život. Glostrup: New Era, 2009. 357 s. ISBN 978-87-7688-745-2.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.06.2016 19:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu