sci-fi film (Hotel u mrtvého horolezce)
Text dotazu
Dobrý den. Zaregistroval jsem zde úspěšně zodpovězený dotaz podobného ražení, jako mám já, tak zkusím štěstí. Bohužel indicií mám asi příliš málo. Asi tak v roce 1983 jsem jako dítě shlédl jeden sci-fi film na ČT-1. Dětskýma očima na mě tehdy atmosféra filmu zapůsobila velice silně, bohužel ta atmosféra je skoro to jediné, co si vybavím:o) Film byl každopádně barevný, odhadoval bych to tedy na 70.léta či začátek 80. let. Řekl bych že většina děje se odehrávala v nějaké horské ozdravovně, pamatuji si, jak se tam před budovou slunili lidé na lehátkách či židlích, mám pocit, že údajně se tam zotavovali z tuberkulozy... Ze skupiny postav se později vyklubali mimozemšťané (ač vypadali jako normální lidé) a pamatuji si také, že něco důležitého pro jejich existenci měli v nějakých kufřících. Nakonec se situace vyhrotila, mimozemšťané byli odhaleni a nejspíše v závěru uprchli, kamsi... Tedy nevybavuji si prakticky děj, ale horské prostředí nějaké ozdravovny, slunící se lidé (mimozemšťané) na horském vzduchu, kufříky související s životními funkcemi těch mimozemšťanů a myslím, že v hudbě se objevovala foukací harmonika, taková tajemná... Tak co, mám šanci? :o) Díky
Odpověď
Dobrý den,
bohužel hledání filmu podle těchto několika indicií je velmi těžké. Nalezli jsme sice jeden film, který by určitými znaky Vašemu popisu odpovídal, ale byl natočen až v roce 1987. Film se jmenuje Vlčí bouda, režírovala ho Věra Chytilová.
Popis děje: Na nepřístupné horské chatě Vlčí bouda se sejde na lyžařském výcviku skupina mladých lidí. Na místě se zjistí, že účastníků výcviku mělo být jen deset, ale je jich jedenáct. Někdo přebývá. Již od samého počátku se do veselé atmosféry, vytvářené mládeží, vkládají náznaky jakési hrozby. Zvláštně se chovají i tři vedoucí výcviku. Seberou všem účastníkům zápalky a zapalovače. Jeden z vedoucích je přistižen jednou z dívek, jak se po setmění zuřivě válí ve sněhu před chatou, hovor se stále stáčí k tomu, že je tu někdo přebytečný. Děti si začnou všímat nenormálního chování vedoucích a samy svým chováním dávají najevo nervozitu a tísnivou atmosféru panující na chatě. Vyjde najevo, že vedoucí jsou mimozemské bytosti, bojící se ohně a testující vzorek lidstva v krizových podmínkách - možná s cílem využít tohoto výzkumu pro pozdější invazi na Zemi. Napjatá atmosféra se změní v paniku, děti zapálí chatu a zachrání se před podivnými vedoucími na dřevařské lanovce. Autoři filmu chtěli ukázat, jak se mění lidské charaktery ve vypjatých situacích, jak lidé odhazují své masky a objevují se takové vlastnosti, které obvyklé skrývají. Zároveň je však vyznění filmu optimistické - když jde do tuhého, jsou lidé schopni zapomenout na drobná nepřátelství a antipatie a sjednotit se. Hrůzostrašné atmosféře přidává i ponurá hudba Michaela Kocába a chaotická kamera. V hlavních rolích se objevili např. Miroslav Macháček, Tomáš Palatý, Štěpánka Červenková.
Zdroj:
ADAMOVIČ, Ivan a kol. Encyklopedie fantastického filmu. Praha: Cinema, 1994. Str. 147-148. ISBN 80-901675-3-5.
Odkazy na internetu:
http://www.csfd.cz/film/1545-vlci-bouda/
Pokud by zmíněný film nebyl ten, který máte na mysli, můžeme se pokusit hledat dále, avšak potřebovali bychom bližší informace o ději, hlavních postavách, zda se jednalo o český či zahraniční film apod. Pomoci by Vám mohli případně i pracovníci Národního filmového archivu: http://www.nfa.cz/.
Doplnění dotazu:
Děkuji za snahu, ale Vlčí bouda to jistě nebyla, protože jsem ten film viděl rozhodně před rokem 1984... Jsem přesvědčen, že šlo o zahraniční produkci... Každopádně díky.
Odpověď:
Dobrý den, díky tipu jednoho z kolegů, který si film také vybavuje, by se mohlo jednat o Hotel U mrtvého alpinisty (est. Hukkunud alpnisti hotell, rus. Otěl u pogibšego alpinista, angl. Dead Mountaineer´s Hotel), který natočil Grigorij Kromanov v roce 1979 na motivy knihy Borise a Arkadije Strugackých - Hotel U mrtvého alpinisty.
Na níže uvedených webových stránkách můžete najít stručné informace k filmu, bohužel, neobsahují mnoho z jeho obsahu.
http://www.csfd.cz/film/258025-hotel-u-mrtveho-horolezce-hukkunud-alpinisti-hotell/
http://en.wikipedia.org/wiki/Dead_Mountaineer's_Hotel
http://www.imdb.com/title/tt0204526/
Možná by Vám mohl napovědět stručný obsah knihy bratrů Strugackých:
Hotel U mrtvého alpinisty / Arkadij Strugackij, Boris Strugackij ; [z ruského originálu ... přeložil Jaroslav Piskáček]. Praha : Československý spisovatel, 1972 (Vimperk : Stráž). 185, [2] s. ; 8°.
Resumé: Vysokohorský hotel se stává dějištěm napínavého střetnutí obyvatel cizí planety s pozemšťany, které detektivu Glebskému pořádně zamotá hlavu ve chvílích, kdy se zoufale snaží pochopit logiku příslušníků jiné civilizace. Hosté z cizí planety padnou do spárů zločinecké bandy, která zneužije jejich schopností. Nakonec se zachraňují útěkem na rodnou planetu.
http://www.knihovnicka.net/kniha/12437-hotel-u-mrtveho-alpinisty-strugackij-arkadij-natanovic-strugackij-boris-natanovic/obsah-dila
V tomto videu je kratičký záběr z filmu - http://www.youtube.com/watch?v=esDbfkRfn7M .
Pro zajímavost: Městská knihovna v Praze má k dispozici soubor výstřižků filmových kritik týkajících se Hotelu U mrtvého horolezce.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2009 15:48
Allo píše:
Středa 27.06.2018 14:29
All píše:
Středa 27.06.2018 14:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu