Šarže na alkoholu, datum výroby
Text dotazu
Jaké jsou klíče ke čtení data výroby u alkoholu a kde jsou tyto kódy na lahvi umístěny.
Odpověď
Dobrý den,
informace o datu výroby na lahvích s alkoholem naleznete např. v následujících článcích:
* http://www.novinky.cz/domaci/279952-jak-zjistit-ktery-alkohol-z-domacich-zasob-muzete-bezpecne-dopit.html
* http://zpravy.idnes.cz/jak-poznat-lonsky-alkohol-09l-/domaci.aspx?c=A120927_104740_domaci_jpl
Podle těchto článků je třeba na láhvi hledat natištěnou sérii čísel začínající velkým tiskacím písmenem L. Většinou je tento údaj vyražen na krčku lahve, na jejím uzávěru nebo na etiketě. České lihoviny na sobě mají nejčastěji natištěné konkrétní datum, ze kterého vyčtete den, měsíc a rok. Dovozové lihoviny pak často namísto klasického data nesou takzvaný LOT kód neboli označení šarže. Číselný kód je zapotřebí prověřit přes internet, a to na stránkách výrobce dané lihoviny.
Příklady údajů na lahvích:
Šarže L120980838P opustila výrobní linku v roce 2012, 98. den v roce, v 8 hodin a 38 minut. Poslední písmeno označuje místo výroby, v tomto případě Prostějov.
Šarže L2335W46/3 byla vyrobena v roce 2012. Číslice 2 totiž znamená rok výroby 2012, číslice 1 za L označuje rok výroby 2011.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.10.2012 14:04
František píše:
Středa 08.03.2023 20:34
A jaký je pak symbol pro rok 2022? NEBO 2021?
PSK - admin píše:
Pátek 10.03.2023 09:58
Dobrý den,
k Vašemu dotazu by mohl být nápomocen následující blog, který vysvětluje, jak správně číst výrobní šarže na lahvích: http://martinkrupicka.cz/2021/05/jak-poznat-stari-lahve/.
Šarže by se měly dát ověřovat i přímo na stránkách jednotlivých výrobců. Existuje i mobilní aplikace pro ověřování certifikace lihovin: https://csda.cz/app.php?cislo=1443510884.
Po vážných kauzách spojených s výrobou alkoholu v minulosti se zavedla i elektronická certifikace lihovin, bohužel tento portál má nefunkční webovou stránku a nepodařilo se nám ověřit jeho aktuálnost. Doporučili bychom Vám obrátit se s dotazem na Unii výrobců a dovozců lihovin ČR, kontakt naleznete zde: https://www.uvdl.cz/cs_cz/#kontakt.
Budha87 píše:
Středa 29.11.2023 18:18
Zdravím mám dotaz...
Našel jsem na stavbě láhev vína, zajímal by mě datum výroby, na láhvi samotné ji nikde nemohu najít..
Lucifer
Perlivé révové víno polosuché
0,75 l
číslo šarže 96
alkohol 12%
Strážnická vinařská oblast, Stanislav vyskočil
Vícero jsem nezjistil....
PSK - admin píše:
Úterý 05.12.2023 14:36
Dobrý den,
podle Vašeho zadání se nám nepodařilo najít, co číslo šarže 96 znamená. Mohlo by se jednat o rok, často se tak šarže označovaly, ale není to tak vždy. Číslo šarže navíc má jinou podobu, viz níže. Bohužel nejsme schopni spolehlivě Vaši otázku zodpovědět.
Vinařství Stanislav Vyskočil existuje, ale nepovedlo se nám u nich informaci zjistit.
Šarže:
Množství druhově stejných výrobků, které byly vyrobeny za stejných podmínek a stejným způsobem.
Zdroj: https://www.vinazmoravyvinazcech.cz/[…]/4810973-sarze
Číslo šarže (č.š.) je obvykle uvedeno ve tvaru 12/15 nebo RR12 nebo třeba RR12/1. Dost často vinař označuje šarže s použitím roku sklizně nebo s označením odrůdy. Nicméně to je ku pomoci spíše samotnému vinaři, že se lépe orientuje ve vlastních šaržích. Kdyby označil svoji šarži vína X3BŽ/325 bude to zcela legální. Jediná podmínka na označení šarže je totiž její jedinečnost ve vinařství. Pod jedním číslem šarže může být pouze jedno víno. Mělo by se tím zákazníkovi zaručit, že pokud mu víno dané šarže chutná, budou mu chutnat i další lahve označené stejnou šarží.
Zdroj: http://vinoproholky.cz.srvb1.endora.cz/[…]/
edyzon píše:
Pondělí 01.01.2024 12:42
Dobrý deň , rad by som sa informoval ohľadom Vodky Triumph - vyrobená na Slovensku 0,75 l - označenie T030477540 - znamená to dátum 3.4.1977 ? Ďakujem za info :)
PSK - admin píše:
Úterý 02.01.2024 12:07
Dobrý den,
k Vašemu dotazu se nám nepodařilo nalézt odpověď. Podle předchozích zdrojů se v případě zjištění data začíná spíše rokem výroby než dnem (také se běžně nezapisuje den a měsíc, ale např. 020: (dvacátý) den v roce).
Neplatí to však vždy a každá značka má svůj LOT kód a konkrétní lihovina se dá většinou již dohledat na stránkách celní správy či podle QR kódu viz https://www.celnisprava.cz/[…]e-v-mobilnim-telefonu.aspx. Platí to však pro označení českých dovozců lihovin a nemůžeme tak zaručit dohledání slovenských šarží. Zkuste se podívat ještě na celní správu Slovenska, zda na to existuje nějaká kontrola či ověření kódu.
Struktura značení je vysvětlena např. zde: https://www.celnisprava.cz/[…]pasky-ke-znaceni-lihu.aspx. Dále také zde: https://martinkrupicka.cz/2021/05/jak-poznat-stari-lahve/. Na tomto odkazu se můžete zeptat autora článku, zda by Vám poradil nebo navedl, jak ověřit datum výroby.
S pozdravem služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu