Sankt Petěrburk, podnebí a průmysl
Text dotazu
Prostím o sdělení bližších informací Ruského města Petrohradu, a to podnebí a hospodářství.
Odpověď
Dobrý den, stručný souhrn ekonomiky a počasí v Petrohradu Vám uvádíme z publikace MASTERS, Tom. Petrohrad. 1. české vyd.. Praha : Svojtka & Co., 2006. 266 s. ISBN 80-7352-396-5:
Petrohrad je významným hospodářským centrem, kde se vyrábějí 3% celkové ruské produkce a je tak na druhém místě hned za Moskvou (Petrohrad stále ještě zažívá důsledky Stalinova rozhodnutí přesunout hlavní město do Moskvy). Asi 1/4 obyvatel je zaměstnaná v místním průmyslu. Město ve svém okolí zůstává průmyslovým a obchodním centrem, velkou měrou ještě od sovětských dob. K velkým továrnám patří Leningradské železárny, LOMO-proslulá výroba fotoaparátů s několika čočkami, pivovar Baltika a dále továrny Kirov, Izhorsk a Lomonosov. K dalším významným místním průmyslovým odvětvím patří rybolov, textilní výroba, výroba nábytku, tabáku či potravinářský průmysl. Významně také roste cestovní ruch a s ním spojená nabídka služeb. (str.24)
Podnebí Petrohradu je přímořské a mírnější, než by se mohlo dle severní zeměpisné šířky zdát. Průměrné lednové teploty jsou -8°C, v srpnu obvykle překračují 20°C. Díky tomu, že město leží tak na severu, jsou v létě dlouhé dny a v zimě dlouhé noci. V období kolem letného slunovratu se za tzv. "bílých nocí" noc projeví krátkým ztlumením světla, které nastává kolem jedné hodiny po půlnoci, za pár hodin již zase svítá. V zimě se naopak zdá, jako by město tonulo v neustálém šeru. (str. 227)
Další informace naleznete v nejrůznějších turistických průvodcích či v pulikacích věnujících se obecně Rusku, v nichž lze pomocí rejstříku dohledat pasáže věnující se Petrohradu. Příkladem Vám uvádíme:
Petrohrad. Hlavní přispěvatelé Catherine Phillipsová, Christopher a Melanie Riceovi ; [z anglického originálu ... přeložila Lenka Svobodová]. Vyd. 1.. V Praze : Ikar, 2007. 264 s. ISBN 978-80-249-0856-4
SKOKAN, Ladislav. Rusko : geografický přehled. Vyd. 1.. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 2005. 215 s. ISBN 80-7044-647-1
RIESEOVÁ, Michaela. Petrohrad. Přepracoval Erhard Gorys. České vyd. 2.. Praha : Jan Vašut, 2004. 128 s. ISBN 80-7236-235-6
Všechny tyto publikace a mnohé další dohledáte prostřednictví online katalogu NKC na adrese http://sigma.nkp.cz/F/ .
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
17.01.2008 10:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu