Sacharovova cena
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych poradit s literaturou a zdroji ke své seminární práci na téma: Sacharovova cena (Andrej Sacharov, historie Sacharovovy ceny, výběr kandidátů, proces udělení Sacharovovy ceny Evropským parlamentem, laureáti Sacharovovy ceny, bližší charakteristika vybraných laureátů Sacharovovy ceny).
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
o „Sacharovově ceně za svobodu myšlení“ je dostupné množství informací z webových zdrojů. Z fyzických zdrojů existují publikace vydané Evropským parlamentem, ve fondu Národní knihovny ČR jsou dostupné následující: ročenka vydaná v roce 2008 a 2009, viz https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002409039&local_base=NKC, Kniha laureátů Sacharovovy ceny (2014-2016, https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002970654&local_base=NKC) a výroční publikace They defend our freedoms: 30 years of the Sakharov Prize vydaná ke třicetiletému výročí ocenění (https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003099259&local_base=NKC).
Cena se udílí od roku 1988 a postupně aktualizovaný přehled laureátů je dostupný veřejně na stránce Wikipedie. Cena vyznamenává jednotlivce, skupiny a organizace, „kteří mimořádným způsobem přispěli ke svobodě myšlení“, kandidáty navrhují politické skupiny nebo jednotliví poslanci, kteří musí získat podporu alespoň čtyřiceti poslanců. „(…) Kandidáty představí na společné schůzi Výboru pro zahraniční věci, Výboru pro rozvoj a podvýboru pro lidská práva, jejichž členové pak zvolí tři kandidáty do užšího výběru. O vítězi či vítězích Sacharovovy ceny pak rozhoduje Konference předsedů - orgán Evropského parlamentu“ (Europarl.europa.eu).
Ocenění nese jméno ruského fyzika Andreje Dmitrieviče Sacharova (1921-1989), jenž založil v Moskvě „Výbor na prosazení občanských práv v zemi“ a byl 1975 oceněn Nobelovou cenou míru. V letech 1980-1986 by zadržován ve vyhnanství v ruském městě Gorkij. Jako poslanec nového parlamentu Nejvyššího sovětu SSSR, jímž byl zvolen 1989, prosazoval pluralitní politický systém a zavedení soukromého vlastnictví. (Paulička, s. 13)
Informace o jednotlivých oceněných přináší například denní tisk, případně další literatura související s danými osobnostmi.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.03.2024 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu