S poctivostí nejdál dojdeš
Text dotazu
Dobrý den,
na Vašich stránkách jsem nalezla, že zodpovídáte dotazy na vysvětlení přísloví. Nejsem si jistá, na kterou přesně knihovnu se obrátit, knihovna FF UK mi přijde jako blízká mému dotazu. Zajímal by mne původ přísloví "S poctivostí nejdál dojdeš", kdy vzniklo a jaké jsou jeho prameny, resp. co o něm píše literatura (co znamená, i když jej chápu). Děkuji a zdravím.
Odpověď
Dobrý den,
přísloví „S poctivostí nejdál se dojde“ je přísloví české (resp. staroslovanské), vyskytuje se také ve slovinštině: „Kar je pošteno, nardalje terpí.“
František Ladislav Čelakovský ho zmínil ve svém díle Mudrosloví národu slovenského ve příslovích z roku 1852.
Internetový odkaz na toto dílo najdete zde: http://archive.org/stream/mudroslovnrodus01elgoog/mudroslovnrodus01elgoog_djvu.txt
Pramen: Mudrosloví národu slovanského ve příslovích : připojena je též sbírka prostonárodních českých pořekadel / uspoř. František Ladislav Čelakovský. Praha : LIKA KLUB, 2000. 917 s.
Jeho význam vysvětluje moderní slovník češtiny:
S poctivostí nejdál dojdeš. = Poctivým jednáním dosáhneš nejvíce.
Pramen: Slovník současné češtiny. Lingea, 2011. ISBN: 978-80-87471-27-2.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
29.12.2014 15:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu