Ryby
Text dotazu
Dobrý den, nevíte v jaké vodě se ryby objevily nejdříve (sladká nebo slaná)???
Odpověď
Dobrý den,
prameny uvádějí, že prvními primitivními rybovitými obratlovci byli bezčelistnatí (Agnatha). Žili v mělkých mořích a až během siluru přešli také do polosladkých a sladkých vod.
Další vývojovým typem rybovitých obratlovců byli čelistnatci (Gnathostomata) (objevují se ke konci siluru). Tyto druhy žili v mořích i ve sladkých vodách.
Následujícím vývojovým řádem, který již zcela připomínal dnešní ryby, byl řád Cladoselachida (čelistnatci - pražraloci) a trnoploutví (Acanthoda).
Taktéž žili ve slaných i sladkých vodách.
Obecně se o otázce výskytu prvních obratlovců ve vodách píše v knize 777 + 1 zajímavost z historie Země toto:
"V moři nebo ve sladkovodním prostředí? I tuto otázku vědci často přetřásají a snášejí důkazy pro jednu i pro druhou možnost. I když zatím všechny dosavadní nálezy nejstarších obratlovců pocházejí ze sedimentů vzniklých v mořích, není možno vyloučit, že ještě v průběhu kambria pronikli někteří obratlovci i do vod sladkých. Právě tento přechod z vod slaných do prostředí sladkovodního spojují někteří badatelé s možným vznikem obratlovců."
ZÁRUBA, Bořivoj. 777+1 zajímavost z historie Země : neobvyklá encyklopedie, aneb, Vzhůru do minulosti. 1. vyd. Praha : Albatros, 2005. ISBN 80-00-01506-4. s.109.
Další publikace:
ŠPINAR, Zdeněk Vlastimil. 1.vyd. Praha : Aventinum, 1995. ISBN 80-85277-71-9 (váz.)
Základy zoopaleontologie. 1. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého, 1996. ISBN 80-7067-599-3 (brož.)
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.05.2008 11:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu