rybníky v okolí Jirkova
Text dotazu
Dobrý den,
hledám více informací o Ovčím rybníku, Březeneckém rybníku a Zámeckém rybníku v Jirkově (okres Chomutov). Z webových stránek města Jirkova (sekce vodstvo) jsem se dočetl pouze nasledujicí:
Ovčí rybník
Ovčí rybník se rozkládá mezi obcemi Jindrisska a Bolebor. Tento rybník je
využíván jako chovný. Jeho vlastníkem je Město Jirkov. Celková plocha vodní
nádrže je 1,8 ha. Patří mezi nejkrásnější vodní nádrže.
Březenecký rybník
Březenecký rybník je situován na návsi v obci Starý Březenec u Jirkova.
Jeho vlastníkem je Město Jirkov a celková plocha vodní nádrže je 0,1 ha.
Rybník je využíván k chovu ryb a je zde zakázán lov.
Zámecký rybník
Zámecký rybník je situován v podzámčí zámku Červený Hrádek. Je součástí
zámeckého parku, který je nemovitou kulturní památkou.
Vlastníkem rybníku je Město Jirkov. Celková plocha vodní nádrže je 1,6
ha.
Bohužel pro mě, je informací velice málo a proto Vám píši, zda netušíte více
informací o výše zmíněných rybnících.
Sháním nějaké historické návaznosti a bližší informace, které bych mohl
doplnit.
Předem Vám děkuji za Vaši odpoveď.
Odpověď
Dobrý den,
nejdříve se Vám omlouváme za pozdní odpověď způsobenou velkým počtem dotazů došlých službě Ptejte se knihovny.
K Vašemu dotazu ohledně podrobnějších informací o rybníkách v okolí Jirkova se nám bohužel nepodařilo zjistit v podstatě žádné informace. Nevíme, do jaké míry jsou ony rybníky významné, ovšem v knihách o rybníkách v Čechách jsme ani jeden z rybníků nenašli. Přehled publikací, které jsme procházeli, naleznete v závěru odpovědi.
Spíše bychom Vám doporučovali projít knihy, které se týkají samotného Jirkova a okolí. Spíše v těchto publikacích o konkrétních městech jsou informace o lokální přírodě a tamních specifikách a zajímavostech.
Bohužel knihy a informační brožury o Jirkově jsou v Národní knihovně nedostupné či půjčené. Pokud tedy máte možnost získat některé z níže uvedených knih, doporučujeme Vám do nich nahlédnout. Jedná se o publikace:
* BINTEROVÁ, Zdeňka. Červený Hrádek u Jirkova. Chomutov: Tiskárna Akord, 1997. 47 s. ISBN 80-238-1820-1.
* MARTINKA, Lukáš. Jirkov: Březenec, Červený Hrádek, Jindřišská, Vinařice.
Jirkov: L. Martinka, 2011. 60 s. Jirkovsko. ISBN 978-80260-0589-6.
* Jirkov: turistický průvodce. Jirkov: Město Jirkov, 2008. 26 s. ISBN 978-80-260-0601-5.
* BINTEROVÁ, Zdeňka. Jirkov. Chomutov: Okresní muzeum Chomutov, 2000. 94 s.
ISBN 80-238-6865-9.
* BINTEROVÁ, Zdeňka. Jirkov: Průvodce městem a okolím. Chomutov: Vlastivědné muzeum, 1970. 32, [i] s.
* Jirkovské noviny. Jirkov: Městský úřad, [1996]- .
V dotazu jste již napsal nějaké informace o rybníkách, které jste získal z oficiálních webových stránek města Jirkov. Pokud je to trochu možné, myslíme, že především historické informace byste mohl získat právě v tomto městě, na místním městském úřadu (pomocí kronik a dalších archivních materiálů). Město můžete kontaktovat buď elektronicky (Informační centrum:
info.centrum@jirkov.cz; kontaktní údaje na WWW:
http://www.jirkov.cz/mestsky-urad/povinne-zverejnovane-informace/kontaktni-s
pojeni/) či pokud žijete někde v okolí, tak i osobně.
Knihy o českých rybníkých a rybníkářství, které jsme procházeli, biohužel
neúspěšně:
* ŠTEFÁČEK, Stanislav. Encyklopedie vodních ploch Čech, Moravy a Slezska. 1.
vyd. Praha: Libri, 2010. 367 s., xiv s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-7277-440-1.
* KUKLÍK, Karel a HRBÁČEK, Jaroslav. České a moravské rybníky = Češskije i moravskije prudy = Böhmische und mährische Teiche = Bohemian and Moravian
Ponds: [fot. publ.]. 1. vyd. Praha: Pressfoto, 1984. 83 s. Má vlast. Řada C; Sv. 24.
* KOUTEK, Tomáš. Nejkrásnější české rybníky. Vyd. 1. Praha: Brána, 2008. 439 s. ISBN 978-80-7243-376-6.
* LIEBSCHER, Petr. Ryby, rybníky, rybníkáři: [historie a tradice rybníkářství v Čechách. České vyd. 1. [Česko]: Matúšek, 2010. 207 s. ISBN 978-80-254-8246-9.
Doufáme, že Vaše případné další pátrání bude úspěšné. Mrzí nás, že jsme Vám nemohli poskytnout více informací.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
28.06.2012 13:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu