Rybník Cabryk v Příbrami
Text dotazu
Dobrý den,
můžete mi prosím zjistit, jaký byl osud rybníku Cabryk, který se nacházel v Příbrami nad Václavským náměstím?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
rybníček Cabryk nebo také Cabicar se nacházel nedaleko dnešního Václavského náměstí, které stojí na místě hospodářského dvorce ze 16. století. Kolem dvorce protékal potok Lušťov, proto se kdysi toto území nazývalo Lušťovem. Rybníček Cabicar sloužil koncem 16. století jako přívod pitné vody pro kašny v Příbrami a městský pivovar. V roce 1880 byl zasypán a na jeho místě vzniklo Hornické náměstí. Potok Lušťov je dnes sveden do průchodné kanalizační štoly.
Použité zdroje
PODLAHA, Josef. Kudy tekl potok Lušťov. Kahan-Zpravodaj Městského úřadu Příbram, 2014, 23(9), s. 13.
BEZDĚKA, Jindřich Václav. O starých domech, ulicích a jiných místech příbramských / Drobné poznámky na okraj zapomínaného místopisu. Od stříbrných hor, 1950, 18(2), s. 14-16.
Toulky Příbramí - 4. díl. Periskop, 2010, (21), č. 34, s. 14. ISSN 1212-186X.
SMOLOVÁ, Věra, Jana BAREŠOVÁ a Lenka BLAŽKOVÁ, et al. Příbram. Vyd. 1. Praha: NLN, s.r.o., Nakladatelství Lidové noviny, 2016. 686 s., 16 nečíslovaných stran obrazových příloh. ISBN 978-80-7422-489-8.
FRYŠ, Josef a Josef Podlaha. Příbram: přítomná minulost. Vyd. 1. Příbram : J. Fryš : J. Podlaha, 2004. 207 s. : il. ISBN 80-239-2180-0.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Příbram
Knihovna
Knihovna Jana Drdy Příbram
Datum zadání dotazu
02.08.2017 13:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu