rybník
Text dotazu
Platí, že rybník je definovaný pouze jako UMELA vodni nadrz nebo muze vzniknout i jinak? Slovník spisovné češtiny ..(Academia 1994) říká, že rybník je umělá vodní nádrž, Malá čs. encyklopedie (Academia 1987), že rybník je ZPRAVIDLA umělá vodní nádrž. Existují někde důkazy/příklady rybníků, které nejsou umělou nádrží? Děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
podle definice v Ottově všeobecné encyklopedii (Praha: Ottovo nakladatelství, 2003. ISBN 80-7181-947-6) je rybník umělá nádrž, vodohospodářské dílo určené k chovu ryb. Tuto definici potvrzuje i Velký slovník naučný (Praha: Diderot, 1999) i Rybářský slovník od Milana Pohunka (Plzeň: Fraus, 1996. ISBN 80-85784-36-X). V žádném zdroji jsme nenalezli ani zmínku o rybníku, který by vznikl přírodním způsobem. Vodní plochy vznikající bez zásahu člověka se naopak nazývají jezera. Vznikají působením ledovce, pohybem půdy, sopečnou činností apod. Pokud byste potřebovala podrobnější informace, doporučovali bychom Vám obrátit se na službu podobného typu jako je Ptejte se knihovny, sluzbu Knihovny zemědělských a potravinářských informací - Infopult (http://www.agronavigator.cz/ptejte_se.asp). Tato knihovna se specializuje na obory zemědělství, potravinářství a obory související.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
15.02.2008 14:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu