Rusko - etymologie
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, od čeho je odvozen název státu \"Rusko\".
Odpověď
Slovo Rusko v ruštině Rossija, dříve Rus', Rusija, je odv. z pojmenování Rus a to je ze střední řečtiny. Rós (tvar množného čísla) označovalo normany, tedy severní germánské kmeny (a bylo přeneseno i na Rusy). Dokladem je např. finské Ruotsi=Švédsko.
Podle:
Etimologičeskij slovar' russkogo jazyka : v četyrech tomach / Maks Fasmer ; perevod s nemeckogo i dopolnenija N. Trubačeva. -- 2., stereotipnoje izd.. -- Moskva : Progress, 1986-1987. -- 4 sv. ; 22 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2008 09:30
Lubomír Tosek píše:
Sobota 03.07.2021 10:46
Rus je název germánského původu a nazývali se tak Vikingové-Varjagové, kteří Rus ovládli a sami svou zemi tak označili. Bez řeckého vlivu.
Řecké označení je druhotné. Jde tu o ruskou zálibu dodávat si delší historii takovým odkazováním na starořecké kulturní kořeny.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu