Runová písma
Text dotazu
Dobrý den, prosím o doporučení literatury o runových písmech.
Odpověď
Dobrý den,
většina literatury o runách a runovém písmu, která je dostupná v oborových knihovnách FF UK, je zahraniční a není vždy určena k běžnému půjčování. Pokud byste chtěl přeci jen pro studium runových písem využít služeb knihoven Filozofické fakulty, doporučujeme vyhledat předem literaturu v Souborném katalogu na adrese: http://ckis.cuni.cz/ pod klíčovým slovem „runy“.
Z Vašeho dotazu nevyplývá, zda potřebujete stručné základní informace o runách nebo literaturu pro hlubší studium. Knihy, které uvádíme, se nezabývají pouze runami, ale obsahují kratší nebo delší pasáž o runách a zároveň jsou součástí fondu Knihovny Jana Palacha, což je centrální knihovna FF UK (Hlavní budova FF UK na Palachově náměstí).
VLČKOVÁ, Jitka. Encyklopedie mytologie germánských a severských národů. Praha: Libri, 1999. ISBN:80-85983-91-5. Heslo „RUNY“ na str. 183-184. V Knihovně Jana Palacha, modrá studovna, signatura CS 315.4 Vlč
KADEČKOVÁ, Helena. Dějiny severských literatur. I. Středověk. Praha, Univerzita Karlova, 1993. Kapitola „Runové nápisy“ na str. 14-18. V Knihovně Jana Palacha dostupná v červené studovně, signatura CS 134.1 Kad 1A
MOJDL, Lubor. Encyklopedie písem světa. I. Písma Evropy, Kavkazu a helénské oblasti. Praha: Libri, 2005. Kapitola „Germánská runová písma“ na str. 62-69. V Knihovně Jana Palacha, červená studovna, signatura CS 03 Moj1
Zde je odpověď kolegyně z knihovny Historického kabinetu, která se Vaším dotazem také zabývala:
Dobrý den,
z toho, co jsem našla v katalogu UK, by pro čtenáře mohly být zajímavé knihy:
Runy : písmo a magie Vikingů / Bernard King ,1996 (ve fondu: Ústav pro archeologii, FF)
Tajemství run / Guido von List, 2011  (ve fondu: Knihovna Jinonice)
Z cizojazyčné literatury jsou pak v rámci UK dostupné tituly:
Runes, magic and religion : a sourcebook / by John McKinnell and Rudolf Simek with Klaus Düwel, 2004 (Knihovna germanistiky FF)
Runenkunde / Klaus Düwel, 1968 (Knihovna Jana Palacha, FF)
Runes : an introduction / Ralph W. V. Elliott, 1955 (Knihovna anglistiky, FF)
U nás v Historickém kabinetu je k tomuto tématu kniha: Kleine Runenkunde / Edmund Weber. Jedná se ovšem o starší titul z roku 1941.
(Některé ještě starší knihy v němčině jsou též v Knihovně Jana Palacha).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
07.08.2014 13:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu