Rudjer Josip Boškovič
Text dotazu
Dobrý den. Dočetl jsem se v jedné knize o jednom člověku, jehož život a dílo mne moc zajímá. Nemohu však vypátrat žádnou knihu od tohoto autora v jazyce českém,proto se na vás obracím s prosbou a dotazem, zda nevíte jestli od něj něco u nás někdy vyšlo, a jestli takovou knihu vaše knihovna vlastní. Ten autor se jmenuje Rudjer Josip Boškovič.Děkuji a přeji pěkný den.
Odpověď
Vážený pane,
nanašli jsme žádný spis od Josipa Rudera Boškovice (1711-1787, chorvatský filozof, matematik a fyzik) v češtině. Posílám Vám soupis knih Josipa Rudera Boškovice v různých jazycích ze Souborného katalogu Národní knihovny v Praze (jsou zde i knihy, které má ve fondu Moravská zemská knihovna):
____________________________________
Zaznamy vyhledane   v databazich NK CR
Datum: 21/02/2011
____________________________________
Hlavni zahlavi      Boskovic, Ruder
Nazev               Lettera del P. Ruggiero Boscovich scritta nel palazzo dei conti Durazzo in Mestre al Conte Girolamo Durazzo 1. ottobre 1772 / Per le auspicate nozze dell dottor Nicolo Marini-Missana colla signorina Maria Salvagnini
Nakl. udaje         Venezia : [s.n.], 1892 (Fratelli Visentini)
Popis (rozsah)      22 s.
Ve fondu            ABA004 -- sign. J 007256
Varianta nazvu      Nozze
Poznamka            Ex libris M. Resetera. Sign. D. 13
Poznamka            Obalkovy nazev: Nozze
System. cislo       001516170
____________________________________
Hlavni zahlavi      Boskovic, Ruder
Nazev               Lettere inedite di Ruggero Boscovich
Nakl. udaje         Bassano : [s.n.], 1847 (Baseggio edit.)
Popis (rozsah)      24 s.
Ve fondu            ABA004 -- sign. J 006675
Poznamka            Chybi obalka
Poznamka            Ex libris M. Resetara. Sign. C 510
System. cislo       001516171
____________________________________
Hlavni zahlavi      Boskovic, Ruder
Nazev               Per le nobili nozze Giustiniani - Venezze : Sullo sbocco dell'Adige in mare ... / Questa inedita scrittura attribiuta all'illustre matematico Boscovich ...
Nakl. udaje         Padova : [s.n.], 1852 (Tipogr. Sicca)
Popis (rozsah)      24 s.
Ve fondu            ABA004 -- sign. J 006227
Poznamka            Prozatimni zaznam
System. cislo       001848890
____________________________________
Hlavni zahlavi      Boskovic, Ruder
Nazev               Ruggiero Boscovich
Nakl. udaje         [S.l. : s.n., 18--?]
Popis (rozsah)      [I] l. : obr.
Ve fondu            ABA004 -- sign. J 007261
System. cislo       002009579
____________________________________
Hlavni zahlavi      Boskovic, Ruder
Nazev               A theory of natural philosophy / Put forward and explained by Roger Joseph Boscovich, S.J.
Vydani              Latin-english edition
Nakl. udaje         Chicago ; London : Open court publ. comp., 1922
Popis (rozsah)      XVIII, [I], 463, [VI] s.
Ve fondu            ABA001 -- sign. C 000222
Ve fondu            ABA004 -- sign. J 009401
System. cislo       001848891
____________________________________
Hlavni zahlavi      Boskovic, Ruder Josip, 1711-1787
Nazev               Des Abt Joseph Boscowich Reise von Constantinopel, durch Romanien, Bulgarien, und die Moldau nach Lemberg in Pohlen ...
Nakl. udaje         Leipzig : J. G. I. Breitkopf, 1779
Popis (rozsah)      [14], 156 s., [1] mp.
Ve fondu            ABA001
Dalsi puvodce       Breitkopf, Johann Gottlob Immanuel, 1719-1794
System. cislo       004487147
____________________________________
Hlavni zahlavi      Boskovic, Ruder Josip, 1711-1787
Nazev               Dnevnik sa puta iz Carigrada u Poljsku (1762 godine) / Ruder Josif Boskovic ; sa italijanskog preveo i predgovor napisao Dusan Nedeljkovic
Nakl. udaje         Beograd : Rajkovic, 1937
Popis (rozsah)      144 s. : portret, mapa ; 21 cm
Ve fondu            ABA004 -- sign. J 003861
Nazev originalu     Giornale di un viaggio da Constantinopoli in Polonia
Dalsi puvodce       Nedeljkovic, Dusan
Predmet. heslo      Boskovic, Ruder Josip, 1711-1787
Predmet. heslo      filozofove -- Chorvatsko -- 18. stol.
Predmet. heslo      vedci -- Chorvatsko -- 18. stol.
Forma a zanr        cestopisne prozy
Forma a zanr        deniky
Forma a zanr        italske prozy
MDT                 850-992
MDT                 82.035
MDT                 14
MDT                 001
MDT                 929
System. cislo       003124219
____________________________________
Hlavni zahlavi      Boskovic, Ruder Josip, 1711-1787
Nazev               Elementorum universae matheseos ... T. 2. Continens Algebram finitam
Nakl. udaje         Romae : ap. Faustum Amidei, t. Generosus Solomonus, 1754
Popis (rozsah)      324 s. 8
Ve fondu            BOA001 -- sign. ST2-0973.742,2
Poznamka            Titulni strana tistena cervene a cerne, vinety. inicialy
Predmet. heslo      1751-1800
Predmet. heslo      historicke knihovni fondy
Forma a zanr        stare tisky
MDT                 025.171
System. cislo       002889962
____________________________________
Hlavni zahlavi      Boskovic, Ruder Josip, 1711-1787
Nazev               Giornale di un viaggio da Constantinopolo in Polonia / dell' Abate Ruggiero Giuseppe Boscovich con una sua relazione delle Rovine di Troia ed in fine il prospetto delle opere nuove matematiche contenute in cinque tomi
Nakl. udaje         Venezia : Bassano, 1784
Popis (rozsah)      xxiv, 231 s. ; 22 cm
Ve fondu            ABA010
Poznamka            Vinety, vlysy, inicialy
Pozn. k provenienci Sign.Safarik 74 D 00096: Na tit.listu razitka "Knihovna Safarikova" a "Museum Regni Bohemiae", ktere je i na s.[1].
System. cislo       004543837
____________________________________
Hlavni zahlavi      Boskovic, Ruder Josip, 1711-1787
Nazev               Journal d'un voyage de Constantinople en Pologne : Fait a la suite de son Excellence Mr. Jaq. Porter, Ambassadeur d'Angleterre, en MDCCLXII. / Par le R.P. Joseph Boscowich, De la Comp. de Jesus.
Nakl. udaje         Lausanne : Chez Franc. Grasset et Comp., 1772
Popis (rozsah)      VIII, 323 s. ; 12
Ve fondu            BOA001 -- sign. ST1-0001.038
Poznamka            Vyzdoba: vlys a vinety z typografickych ozdubek, ozdobna linka
Pozn. k vazbe       Puvodni papir. vazba
Predmet. heslo      historicke knihovni fondy
Forma a zanr        stare tisky
MDT                 025.171
System. cislo       002888628
____________________________________
Hlavni zahlavi      La Caille, Nicolas Louis de
Nazev               Lectiones elementares opticae / Clarissimi viri D. de La Caille, Academiae Regiae Scientiarum Parisinae, Suecicae, et Borussicae, nec non Instituti Bononiensis Membri, ac Professoris Matheseos in Collegio Mazariniani Parisiis; Ex editione Parisina anni MDCCLVI in Latinum traductae a C.S. e S.J. quibus auctarii loco accessit brevis theoria Micrometri objectivi a R.P. Rogerio Josepho Boscovich, e S.J. in Collegio Romano Matheseos Professore Concinnata M. DCC. LVII
Nakl. udaje         Viennae Austriae : Typis Joannis Thomae Trattner, Caes. Reg. Aulae Typographi et Bibliopolae, (1757)
Popis (rozsah)      [8], 150, [1] s., XIII pril. ; 4
Ve fondu            BOA001 -- sign. ST2-0016.557,priv.
Dalsi puvodce       Scherffer, Karl, 1716-1783
Dalsi puvodce       Boskovic, Ruder Josip, 1711-1787
Poznamka            Signet "Altius" - "Labore et Favore", vlys, vinety, inicialy, v textu matematicke vypocty a tabulky, na medirytinovych prilohach geometricke konstrukce
Poznamka            Privazek k: Lectiones elementares astronomiae geometricae, et physicae ... / Nicolas Louis de La Caille
Predmet. heslo      1751-1800
Predmet. heslo      historicke knihovni fondy
Forma a zanr        stare tisky
System. cislo       002912250
____________________________________
Hlavni zahlavi      Boskovic, Ruder Josip, 1711-1787
Nazev               Opera pertinentia ad opticam et astronomiam Maxima ex parte nova, & omnia hucusque inedita, In quingue Tomos distributa Ludovico XVI. Galliarum Regi ... dicata T. 2
Nakl. udaje         Bassani : [s.n.], (prost. Venetii ap. Remondini), 1785
Popis (rozsah)      [8], 549 s., 10 tab. ;
Ve fondu            BOA001 -- sign. ST2-0423.941,2
Predmet. heslo      1751-1800
Predmet. heslo      historicke knihovni fondy
Forma a zanr        stare tisky
MDT                 025.171
System. cislo       002892174
____________________________________
Hlavni zahlavi      Boskovic, Ruder Josip, 1711-1787
Nazev               Opera pertinentia ad opticam et astronomiam Maxima ex parte nova, & omnia hucusque inedita, In quingue Tomos distributa Ludovico XVI. Galliarum Regi ... dicata T. 1
Popis (rozsah)      [36], 430 s., 11 tab. ;
Ve fondu            BOA001 -- sign. ST2-0423.941,1
Poznamka            Obsahuje: Privazek stejneho titulu 2. dil
Predmet. heslo      1751-1800
Predmet. heslo      historicke knihovni fondy
Forma a zanr        stare tisky
MDT                 025.171
System. cislo       002892173
____________________________________
Hlavni zahlavi      Boskovic, Ruder Josip, 1711-1787
Nazev               P. Roderii Joaphi Boschowich societatis Jesu disserttio de turbine, quo nocte undecimam, et duodecimam diem mensis Junii ...
Nakl. udaje         Micro-Pragae : typ. Joseph Emanuel Diesbach, 1766
Popis (rozsah)      228 s.
Ve fondu            ABA001
Dalsi puvodce       Diesbach, Jan Josef, cinny 1783-1807
Obsahuje            Bergmann, Joseph Propositiones ex universa philosophia, quas sub rectoratu ... P. Francisci Wissinger e societate Jesu ... rectoris magnifici ...
System. cislo       004487146
____________________________________
Hlavni zahlavi      Boskovic, Ruder Josip, 1711-1787
Nazev               Philosophiae naturalis theoria redacta ad unicam legem virium in natura existentium
Nakl. udaje         Viennae : A. Bernard, 1759
Popis (rozsah)      [XXI], 322, [II], 16, [II] ss., IV tb. ; 8
Ve fondu            ABA001
Dalsi puvodce       Bernard, A.
System. cislo       004487148
____________________________________
Hlavni zahlavi      Boskovic, Ruder Josip, 1711-1787
Nazev               Pomrcine sunca i mjeseca : sesto izdanje priredio, preveo i dodao kazala Branimir Glavicic = De solis ac lunae defectibus / Ruder Josip Boskovic
Vydani              6. izd.
Nakl. udaje         Zagreb : Academia Scientiarum et Artium Croatica, 2007
Popis (rozsah)      629 s. ; 23 cm
Ve fondu            ABA004 -- sign. J 034764
ISBN                978-953-154-732-1
Poznamka            Obsahuje rejstrik
Forma a zanr        latinsky psana poezie
MDT                 871-1
MDT                 82.035
System. cislo       003544164
____________________________________
Hlavni zahlavi      Boskovic, Ruder Josip, 1711-1787
Nazev               Teorija prirodne filozofije / Josip Ruder Boskovic ; Priredio i pogovor napisao: Vladimir Filipovic ; S latinskog preveo Jakov Stipisic ; Strucnu red. prijevoda izvrsio Zarko Dadic
Nakl. udaje         Zagreb : Liber, 1974
Popis (rozsah)      XL, XL, 311, 311, [26] s. : [4] l. tab.
Ve fondu            ABA001 -- sign. T 095110
Ve fondu            ABA004 -- sign. J 024884
Edice               Temelji ; Knj. 1
Dalsi puvodce       Filipovic, Vladimir
Poznamka            Se soubeznym latinskym textem reprintovaneho benatskeho vydani z r. 1763 a srbochorvatskym prekladem
Poznamka            Soubez. strankovani
System. cislo       001516172
____________________________________
Hlavni zahlavi      Maire, Christophe
Nazev               Voyage astronomique et geographique, dans l'Etat de l'Eglise : Entrepris par l'ordre et sous les auspices du pape Benoit XIV, Pour mesurer deux degres du meridien, & corriger la Carte de l'Etat ecclesiastique / Par les PP. Maire & Boscovich de la Compagnie de Jesus, traduit du latin, Augmente de Notes & d'extraits de nouvelles mesures de degres faites en Italie, en Allemagne, en Hongrie & en Amerique. Avec une nouvelle Carte des Etats du Pape levee
geometriquement
Nakl. udaje         A Paris : Chez N.M. Tilliard, Libraire, Quai des Augustins, a S. Benoit, 1770
Popis (rozsah)      xij, 526 s., IV pril., [1] map. pril. ; 4
Ve fondu            BOA001 -- sign. ST2-0212.490
Dalsi puvodce       Boskovic, Ruder Josip, 1711-1787
Poznamka            Nad impresem vineta, ornamentalni vlysy, v textu cetne tabulky, slozene prilohy (tez mapa)
Pozn. k vazbe       Vazba z barevneho papiru
Pozn. k provenienci Provenience: (razitko) P. Ritter v. Chlumecky Rzikowitz
Pozn. k provenienci Provenience: (razitko) Dr. Victor R. von Bauer
Predmet. heslo      1751-1800
Predmet. heslo      historicke knihovni fondy
Forma a zanr        stare tisky
System. cislo       002896775
____________________________________
Hlavni zahlavi      Boskovic, Ruder Josip, 1711-1787.
Nazev               A theory of natural philosophy / put forward and explained by Roger Joseph Boscovich.
Vydani              English ed., with a short life of Boscovich.
Nakl. udaje         Cambridge, Mass. : MIT Press, 1966.
Popis (rozsah)      xxi, 229 s.
Ve fondu            BOD001
Edice               The M.I.T. Press paperback series ; 49
Poznamka            "From the text of the first Venetian ed. published under the personal superintendence of the author in 1763".
MDT                 113
System. cislo       003819495
____________________________________
Hlavni zahlavi      Boskovic, Ruder Josip, 1711-1787
Nazev               Abris der Astronomie mit Rucksicht auf ihre Verbindung mit der Schiffahrt / Roger Josef Boscovich ; aus dem Franzosischen
Nakl. udaje         Leipzig : bei Paul Gotthelf Kummer, 1787
Popis (rozsah)      [8], 93, [3] s., [2] l. pril.
Ve fondu            ABE311 -- sign. A30791
Poznamka            Tisteno gotikou, nektere vyrazy antikvou a antikv. kurzivou, strankove kustody, vinety
Klicova slova       Astronomie * Navigace * Plavba * Pristroje astronomicke * Telesa - vesmir
Predmet. heslo      Astronomie
Predmet. heslo      Navigace
MDT                 52
MDT                 629.5.072
System. cislo       003267203
____________________________________
Hlavni zahlavi      La Caille, Nicolas-Louis de, 1713-1762
Nazev               Clarissimi viri D. de la Caille ... Lectiones elementares Opticae ex editione Parisina anni MDCCLVI in latinum traductae a C.S. e S.J. quibus Auctarii loco accessit brevis Theoria micrometri objectivi a R.P. Rogerio Josepho Boscovich, e S.J. ... concinnata M. DCC. LVII = Lectiones elementares Opticae / C.S. (Karl Scherffer), S.J.
Nakl. udaje         Viennae Austriae : Typis Joannis Thomae Trattner, Caes. Reg. Aulae Typographi et Bibliopolae, [1757]
Popis (rozsah)      160 s., xiii l. obr. pril. ; (24 cm)
Ve fondu            ABE311 -- sign. B4096
Dalsi puvodce       Boskovic, Ruder Josip, 1711-1787
Dalsi puvodce       Scherffer, Karl, 1716-1783
Poznamka            La Caille: Academiae regiae scient. Parisinae, Subcicae, et Borussicae, nec non Instituti Bononiensis membri, ac professoris matheseos in Collegio Mazariniano Parisiis
Poznamka            Tisteno antikvou a antikv. kurzivou, strankove kustody, vinety, inicialy, signet na tit. strane (rytinka s devizou: Altius labore et favore), signatury A-T3, dopocitano 10 stran
Klicova slova       Optika
MDT                 535
System. cislo       003681206
____________________________________
Hlavni zahlavi      Boskovic, Rudjer
Nazev               O prostoru, vremenu i relativnosti / Rudjer Boskovic ; Predgovor, izbor tekstova i prevod Dusan Nedeljkovic
Nakl. udaje         Beograd : Kultura, 1956
Popis (rozsah)      64 s. : il., obr. pril.
Ve fondu            ABA001 -- sign. F 032920
Edice               Mala filozofska biblioteka
Dalsi puvodce       Nedeljkovic, Dusan
System. cislo       002596683
__________________________________
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
22.02.2011 10:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu