Rudé právo, Svoboda
Text dotazu
Dobrý den. Zabývám se hledáním jakékoli
publikace, která se týká Rudého práva od roku 1945 do roku 1951 či deníku Svoboda (vydávalo ho KV KSČ v Praze) v letech 1958-1967. Také by mi pomohla publikace týkající se obecně stranického tisku v letech 1945-1968. Snažím se vyhledat všechny články od Miroslava
Karného, který v té době v těchto novinách publikoval. Zatím jsem o tom
nic nenašla. Bylo by současně velmi nápomocné, kdyby existovala nějaká bibliografie článků Rudého práva a Svobody nebo by bylo skvělé, kdyby existoval soupis zkratek jmen autorů těch článků. Za každou informaci budu velmi vděčná. Těším se na Vaši odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
posílám krátký seznam publikací, které by vás mohly zajímat:
Vojtěch Dolejší : 40 let Rudého práva, Praha  : Státní nakladatelství
politické literatury  , 1960, 232 s.
Jan Miessler : Dva konce jedné hegemonie: Svobodné slovo, Rudé právo a 17.
listopad 1989, diplomová práce, Brno, Masarykova univerzita, Fakulta
sociálních studií
Jana Nováčková : Stylová automatizace v deníku Rudé právo, diplomová
práce, Brno, Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 1984, 90 s.
Dagmar Macinauerová : Reflexe Němců a Německa v komunistickém deníku Rudé
právo v prvním poválečném roce, bakalářská práce, Praha, Univerzita
Karlova, Fakulta humanitních studií, 2003, 74 s.
Sylvie Dovenerová : Politické procesy vedené komunistickým režimem proti
ženám na příkladu Milady Horákové, Fráni Zemínové a Antonie Kleinerové a
jejich medializace v dobovém českém denním tisku, bakalářská práce, Praha,
Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2009, 45 s.
Soupis komunistického a dělnického tisku 1870-1938  / sestavila Margita
Reháková, Praha  : Ústav marxismu-leninismu ÚV KSČ  , 1974.
Jiří Franěk : Naše Rudé právo : čtyřicet let listu KSČ, který bojuje za
pravdu, socialismus a mír, Praha : Státní nakladatelství politické
literatury , 1960, 41 s.
Pro další hledání doporučuji nahlédnout na www.jib.cz
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
15.03.2010 15:16
Antonín píše:
Čtvrtek 12.05.2016 08:51
Dobrý den,
chtěl bych zveřejnit článek v novinách o tom,
jak se dneska řeší spravedlnost.
Zveřejníte mi ho a za jakých podmínek ?
Děkuji.
PSK - admin píše:
Pátek 13.05.2016 12:24
Dobrý den, pokud byste chtěl uveřejnit svůj článek, musíte oslovit některé periodikum, ve kterém byste chtěl, aby Váš článek vyšel a domluvit se s redakcí. Národní knihovna ČR má k dispozici tištěnou produkci, která u nás vychází; ze zákona dostává povinným výtiskem knihy a periodika, které vyšly na území České republiky nebo se k ní nějak váží (bohemikální literatura); uchovává je jako archivní výtisky a také zprostředkovává výpůjčky svým uživatelům prezenčně, spíš výjimečně absenčně, příp. meziknihovní službou za určitých podmínek. Služba PSK, Národní knihovna ČR
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu