Rudé právo - Miroslav Karný
Text dotazu
Zabývám se hledáním jakékoli publikace, která se týká Rudého práva od roku 1945 do roku 1951 či deníku Svoboda (vydávalo ho KV KSČ v Praze) v letech 1958-1967. Také by mi pomohla publikace týkající se obecně stranického tisku v letech 1945-1968. Snažím se vyhledat všechny články od Miroslava Karného, který v té době v těchto novinách publikoval. Zatím jsem o tom nic nenašla. Bylo by současně velmi nápomocné, kdyby existovala nějaká bibliografie článků Rudého práva a Svobody nebo by bylo skvělé, kdyby existoval soupis zkratek jmen autorů těch článků. Za každou informaci budu velmi vděčná.
Odpověď
Bohužel Bibliografie článků v českých časopisech vychází až od r. 1953.
Pokud hledáte články starší, nezbývá vám nic jiného než dané noviny
prolistovat.
Ohledně zkratek a novinářských šifer bych se zkusila obrátit Ústav pro
českou literaturu nebo Ústav pro jazyk český.
Existují dvě knihy seznamu novinárkých šifer, ale M. Kárný v nich uveden
není:
PROCHÁZKOVÁ, Marie. Autorské šifry v českých časopisech 1959-1964. Praha :
Státní knihovna ČSSR, Národní knihovna, 1965.
TAUŠ, Karel. Slovník cizích slov, zkratek, novinářských šifer, pseudonymů
a časopisů pro čtenáře novin
. Blansko : Nakl. Karel Jelínek, 1947.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
24.03.2010 09:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu