rozvoj poznávacích procesů u batolat
Text dotazu
Co znamenají pojmy - ortoskopické vidění a
kinestetický a statický vývoj v souvislosti s poznávacími procesy u batolat?
Stačí mi jednoduchá definice pojmů. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
prohlédli jsme relevantní zdroje (publikace týkající se zejména psychologie dítěte, vývojové psychologie, internetové zdroje), ale bohužel jsme zmíněné pojmy nenalezli v takové podobě, kterou uvádíte. Podařilo se nám najít termíny jako ortoskopie, kinestetický/kinestetické vnímání, s pojmem statický vývoj, případně statické vnímání apod., jsme se ve zdrojích nesetkali.
* ortoskopie = přímé vidění tvarů a objektů, opak perspektivnosti; tento druh vidění převládá v dětském věku a některých přírodních národů, které ve svém prostředí nemohou mít zkušenost s perspektivou
Zdroj: HARTL, Pavel; HARTLOVÁ, Helena. Psychologický slovník. Praha: Portál, 2004. Str. 378. ISBN 80-7178-303-X.
* kinestetický = umožňující si uvědomit polohu pohybových orgánů v prostoru
* senzibilita svalová kinestetická = pocity, které vznikají činností svalů a které jsou fyziologickým základem hmatu, uplatňují se zejména při výtváření vzorců vizuálně-motorické koordinace, která je základem zručnosti a obratnosti
Zdroj: HARTL, Pavel; HARTLOVÁ, Helena. Psychologický slovník. Praha: Portál, 2004. Str. 254, 530. ISBN 80-7178-303-X.
* svalová kinestetická senzibilita = dojmy z napětí a pohybu, činnosti svalů
Zdroj: NAKONEČNÝ, Milan. Lexikon psychologie. Praha : Vodnář, 1995. Str. 250. ISBN 80-85255-74-X.
* kinestetické vnímání. Tato dovednost - vnímání vlastního pohybu - je důležitá v pohybových aktivitách i v běžných denních situacích....
Domníváme se, že podrobněji by Vám dokázali dotaz zodpovědět kolegové z Národní lékařské knihovny - https://nlk.cz/kontakt/email/.
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.02.2012 10:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu