rozverný
Text dotazu
Pocházím z Hané. Slovo ''rozverný'' jsem neznal. Kde je jeho původ / etymologie.
Odpověď
Vážený pane (…),
děkujeme za dotaz. Slovo rozverný má původ v 19. století. Objevuje se v Jungmannově Slovníku česko-německém (1834–1839) také ve tvaru rozvířený, rozvejřený, tedy ten, v kom to víří. Kořenem je slovo vír. Slovo vír je pak patrně odvozeno od slova vřít = místo, kde voda jakoby vře.
Použité zdroje
REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Třetí vydání (druhé přepracované a rozšířené vydání). Praha: Leda, 2015, 823 stran. ISBN 978-80-7335-393-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
17.08.2015 15:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu