Rozšíření raků na zemi
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zda by byl nějaký materiál, který by se týkal rozšíření raků na zemi.
Předem děkuji
Odpověď
Dobrý den,
"…dnes nikdo nezjistí přesně, kdy se člověk začínal zajímat o raky, ale bylo to tehdy, kdy se první lidé usídlili v údolích řek..." Tak nějak začíná své vyprávění o racích autor knihy Zlatý rak Vladimír Krupauer. V sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století prý zachvátil Francii a Německo račí mor. Tato choroba zničila všechny raky v potocích, řekách a nádržích. A tak přibližně od roku 1880 až podnes zaujímá export raků z území bývalého Sovětského svazu první místo ve světě. Račí mor se tam objevil také, ale později; prvenství si tehdy SSSR uchoval. U nás žijí jen tři druhy raků, nejčastěji vidíme jen dva - raka říčního a bahenního. Rak říční je rozšířen v celé Evropě (Německo, Francie, Polsko, Rusko, Balkán), ve Španělsku se ale nevyskytuje. Tam podobně jako v Anglii, Irsku a Itálii žije jeho "vzdálenější příbuzný". Rak říční žije i v drsnější zemích - Švédsko, Finsko, Ukrajina a Moldávie. Rak bahenní žije hojně v Polsku, není tak běžný jako rak říční. Příbuzné druhy raka, kterého známe tady z našich krajin, žijí např. v Korei a Japonsku.
Čerpáno z: KRUPAUER, Vladimír. Zlatý rak. České Budějovice: Nakladatelství České Budějovice, 1968.
Původní evropští raci jsou příslušníci nadčeledi Astacoidea a čeledi Astacidaena, na americkém kontinentu se vyskytuje mnohem větší počet druhů než tady v Evropě. Raci se vyskytují ale i na Dálném východu Asie, v Jižní Americe a Africe, pouze na Madagaskaru nalézáme 7 druhů raků, v Austrálii a přilehlých ostrovech podobný počet.
Doporučujeme obsáhlou knihu kolektivu autorů Biologie a chov raků. České Budějovice: Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita, 2013., kde se dočtete mnoho zajímavého nejenom o výskytu raků, ale o racích vůbec.
Další zdroje:
* ŠTAMBERGOVÁ, Monika, SVOBODOVÁ, Jitka, KOZUBÍKOVÁ, Eva. Raci v České republice. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny, 2009.
* PATOKA, Jiří. Sladkovodní raci. Rudná u Prahy: Robimaus, 2013.
Obor
Biologické vědy
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.03.2015 14:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu