-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda by se u vás našly, ať už v literatuře nebo on-line zdrojích, rozšířené nutriční údaje pro čirokovou, cizrnovou, lupinovou mouku a mouku ze žlutého hrachu. Jde mi o obsah vitamínů, minerálů a rozpustné i nerozpustné vlákniny. Uvítala bych i další mouky jako jsou jáhlová, quinoová, teffová, tapioková, jablečná... Pokud ne, máte k dispozici literaturu, kde by byly tyto údaje alespoň pro výchozí suroviny (čirok, cizrna, žlutý hrách...)? Vím, že jste měli/máte nějaký projekt okolo nutričních hodnot potravin a literaturu jste neměli k dispozici nebo jen omezeně. Děkuji.
Dobrý den,
V rámci projektu Databáze složení potravin (NutriDatabaze.cz) máme podporu MZe k analýze potravinářských surovin. MZe definovalo rozsah nutrientů. Tento soubor zahrnuje stanovení bílkovin, tuku, mastných kyselin, sacharidů, vlákniny (celková vláknina bez rozlišení rozpustné/nerozpustné), vody, popela a sodíku. Na analýzu širšího spektra nutrientů nemáme zdroje. Data budou postupně doplňována z jiných databází nebo literatury.
Jako zdroj rozšířeného zdroje dat pro bezlepkové mouky bych Vám doporučila americkou databázi složení potravin, která je dostupná na https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list?home=true. Systém umožňuje vyhledávat data v národní databázi (Standard reference) a v databázi potravinářských výrobků (Branded Food Products) prostřednictvím funkce „Filter on Database“ Níže uvádím anglické názvy Vámi požadovaných potravin.
Název v USA DB
čirok sorghum
cizrna chickpea
lupina lupins
hrách peas – mají jen zelený nebo jen obecně hrách
jáhly millet
quinoa quinoa
teff teff
tapioka tapioca
jablka apple (mají jen jablka sušená).
Data lze získat i z jiných databází – viz seznam databází v sekci odkazy https://www.nutridatabaze.cz/odkazy/.
Chtěla bych Vás upozornit na unikátní zdroj dat o složení potravin – systém EuroFIR FoodEXplorer (http://www.eurofir.org/why-join-eurofir-aisbl/benefit-from-a-range-of-unique-opportunities/), který umožňuje prohledávat 30 národních DB složení potravin přes jednotné vyhledávací rozhraní. FoodEXplorer je přístupný na adrese: http://www.eurofir.org/ - sekce Bookmarks. EuroFIR umožňuje testování systému po dobu 14 dní zdarma.
Pokud byste měla zájem o data z odborné literatury, můžete si informace vyhledat ve zdrojích Knihovny Antonína Švehly (https://www.knihovnasvehly.cz/zdroje-knihovny/). Řada zdrojů je přístupná ve vzdáleném přístupu pro registrované čtenáře. Je možné využít i naši novou službu předregistrace https://www.knihovnasvehly.cz/predregistrace/.
Můžete si u nás rovněž objednat zpracování přehledu literatury - rešerši na toto téma https://www.knihovnasvehly.cz/resersni-sluzby/
Zemědělství
Praha
Knihovna Antonína Švehly
05.06.2018 14:49