Rozšafný
Text dotazu
Dobrý den, dneska jsem chtěla použít své oblíbené slovo “rozšafný” (které jsem chápala ve významu “hravý”, “rozpustilý”). Chtěla jsem si v Etymologickém slovníku přečíst, jak tohle atypické slůvko vzniklo a zjistím, že jeho význam je “moudrý”, “uvážlivý”. Na základě průzkumu mezi mými přáteli jsem dále zjistila, že nejsem jediná, která chápe význam spíše hravěji. Jak to tedy je? Jsou v pořádku obě varianty? Nebo jenom jedna? Lhali mi celý můj život? Díky za zprávu.
Odpověď
Dobrý den,
velmi hezky a podrobně se významem slova „rozšafný“ zabývá příspěvek Jiřího Rejzka (http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=8106). Pojednává zde původ slova i jeho posunutý dnešní význam. To, že je význam vnímán dnes spíše jako „bodrý, rozverný“, je nepochybné.
Zdroj: REJZEK, Jiří. Rozšafný. Naše řeč. 2010, roč. 93, č. 3, s. 165-167. Dostupný také z: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=8106
Z etymologických slovníků dále vybíráme:
rozšafný. Nejspíš z něm. rechtschaffen „poctivý, řádný“, doslova „správně dělaný“. První část něm. složeniny nahrazena předp. roz- (asi podle rozvážný, rozumný apod.)
avšak:
bodrý „dobromyslný, veselý“, převzato asi z bódryj „čilý, svěží“… Změna významu v č. vlivem něm. bieder „bodrý, rozšafný“ možná i dobrý.
Zdroj: REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. 2., nezměn. vyd. Voznice: Leda, 2012. 752 s. ISBN 978-80-7335-296-7.
Rozšafný = prozíravý, uvážlivý, moudrý
Zdroj: BEČKA, Josef Václav. Slovník synonym a frazeologismů. 3., upravené a dopln. vyd. Praha: Novinář, 1982. 463 s. Knihovnička novináře; sv. 29.
Další informace naleznete např. zde:
*https://www.slovnik-synonym.cz/web.php/slovo/rozsafny
*https://www.korpus.cz/slovo-v-kostce/search/cs/roz%C5%A1afn%C3%BD?pos=A&lemma=roz%C5%A1afn%C3%BD
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
31.03.2021 22:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu