rozmnožování kaktusů
Text dotazu
dobrý den, nevíte jak se rozmnožují kaktusy???? děkuji za odpověd
Odpověď
Dobrý den, literatura věnující se pěstování kaktusů uvádí tři možné způsoby rozmnožování kaktusů:
* výsev - nejrozšířenější  metoda množení kaktusů je výsev semen:  Výsevem je možné úspěšně rozmnožovat  téměř všechny druhy a rody kaktusů. Semena obdržíte ve specializovaných prodejnách. Kromě nich potřebujete ještě ploché osevní misky, trochu čistého písku nebo píščité zeminy a tabulku skla, kteoru položíte přes osevní misku. Nejlépe je začít s výsevem v dubnu nebo květnu.  Kaktusy (kromě opuncií) klíčí na světle. Další informace k výsevu naleznete např.
http://www.temere.com/view.php?nazevclanku=&cisloclanku=2005042202 nebo http://www.cact.cz/kaktusy/praxe_7.htm.
* řízkování : Existují kaktusy, které se dají docele dobře množit buď dělením, nebo pomocí stonkových řízků. Další informace k řízkování jsou uvedené např. na
http://www.temere.com/view.php?nazevclanku=&cisloclanku=2005042903
* roubování: Kaktusy, které jen obtížně zakořeňují a které pomalu rostou nebo v našich podmínkách jen málokdy kvetou, můžete mnnožit roubováním. Jako podnož se hodí kaktus, který rychle roste a/nebo snadno rozkvétá. Více o roubování naleznete např. na http://www.cact.cz/kaktusy/praxe_4.htm
Doporučili bychom Vám také prostudovat literaturu o pěstování kaktusů, např.:
* MANKE, Elisabeth. Kaktusy a jiné sukulenty : nejkrásnější kaktusy, pěstování, přezimování, množení. Čestlice : Rebo, 2008. s. 17-20. ISBN 978-80-7234-989-0.
* MACE, Tony ; MACE, Suzanne. Kaktusy : průvodce pěstováním kaktusů a jiných sukulentů. Praha : Svojtka & Co., 2007. s. 36-39. ISBN 978-80-7352-672-6.
* KLEINER, Ewald. Kaktusy a sukulenty. V Praze : Knižní klub, 2008. s. 50-52. ISBN 978-80-242-2092-5.
Záznamy dalších publikací na toto téma si můžete vyhledat v katalogu NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc). S pěstováním kaktusů by Vám také zajisté poradili zkušení kaktusáři, různé kontakty naleznete na stránce Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů (http://www.cs-kaktusy.cz/), odkazy na kluby kaktusářů a různé kaktusářské stránky jsou uvedené i na http://www.gardening.cz/kko/links.htm.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2009 08:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu