Rozhovor Alberta Moravii se sebou samým z roku 1986
Text dotazu
Dobrý den.
V malé knížce Smutek a naděje románu uvádí Miloš Pohorský na str.104 toto:" Nebo právě teď v létě (1986) jsme mohli číst na pokračování rozhovor Alberta Moravii se sebou samým o tom, jak on psal své knihy." - Pan Pohorský dál neuvádí nic. - Měl jsem dojem, že zmiňuje nějaký česká pramen, ale nic jsem na internetu nikde nenašel. - Mohli byste mně k tomu něco říct, prosím Vás? Rozhovor by mě velmi zajímal.
Děkuji za laskavou odpověď a přeji příjemný den.
Odpověď
Dobrý den,
rozhovor Alberta Moravia se sebou samým, který hledáte, vycházel skutečně v létě roku 1986 na pokračování v periodiku Tvorba, příloha Kmen.
Předmluva k "rozhovoru" zní:
" Ukázky z autointerview, které otiskl italský spisovatel Alberto Moravia časopisecky v dubnu letošního roku, bylo předznamenáním vydání Sebraných spisů u jeho domovského nakladatelství Bompiany. Moraviova "krátká literární autobiografie" vyšla tu jako předmluva k prvnímu svazku, který vyšel letos v květnu. Alberto Moravia tu neprovádí hloubkovou analýzu svých děl, spíše se - s jednoznačností sobě vlastní - snaží ozřejmit hlavní prameny své tvůrčí invence, zařadit je do kontextu svého osobního života a společenského vývoje, jímž prošel jako člověk a spisovatel. ... "
Rozhovor naleznete v následujících číslech:
MORAVIA, Alberto. Moravia versus Moravia. Tvorba, 1986, č. 29, příl. Kmen, s. 12. Přeložila Miroslava Nečasová.
MORAVIA, Alberto. Moravia versus Moravia. Tvorba, 1986, č. 30, příl. Kmen, s. 12.
MORAVIA, Alberto. Moravia versus Moravia. Tvorba, 1986, č. 31, příl. Kmen, s. 12.
MORAVIA, Alberto. Moravia versus Moravia. Tvorba, 1986, č. 32, příl. Kmen, s. 12.
MORAVIA, Alberto. Moravia versus Moravia. Tvorba, 1986, č. 33, příl. Kmen, s. 12.
MORAVIA, Alberto. Moravia versus Moravia. Tvorba, 1986, č. 34, příl. Kmen, s. 12.
MORAVIA, Alberto. Moravia versus Moravia. Tvorba, 1986, č. 35, příl. Kmen, s. 12.
Úplná citace časopisu Tvorba zní:
Tvorba: list pro kritiku a umění. Praha: Symposion, 1925-1991. ISSN 0139-5513.
Informace o dostupnosti časopisu v českých knihovnách naleznete v Souborném katalogu periodik (báze SKCP) na adrese http://aleph.nkp.cz/F.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.04.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu