rozdíly mezi buddhismem a hinduismem
Text dotazu
Jaké jsou rozdíly mezi buddhismem a hinduismem? Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
Téma hinduismu a buddhismu je pojednáno v řadě zdrojů dohledatelných na internetu i v mnoha knihách. Vybrané zdroje Vám přinášíme níže.
Velmi pěkně jsou obě náboženství popsaná ve wikipedii a různých encyklopediích náboženství.
Rozdíly mezi buddhismem a hinduismem jsme nalezli v jednom článku, ale je třeba si je ověřit v dalších zdrojích. Článek bohužel neuvádí ani autora.
Shrnutí bodů buddhismu a hinduismu
1. Hinduismus učí o Bohu, buddhismus ne. 2. Pro hindu, země byla vytvořena bohy, pro buddhisty, země byla vytvořena lidskými myšlenkami. 3. Hinduismus učí o duši a o tom, jak jsme se znovu začlenili do jiných forem života až do dosažení mokshy. Buddhismus se zaměřuje na život na zemi a na to, jak dosáhnout plného osvícení meditací. 4. Hindové věří v kastovní systém, buddhisté jej nemají proto, že pro ně jsou všichni a všechno stejné části celku. 5. Hindové chtějí dosáhnout jednoty s Brahmou, zatímco buddhisté chtějí dosáhnout Nirvány.
Zdroj: https://cs.betweenmates.com/difference-between-buddhism-and-hinduism-2-10588
Zdroje k tématu buddhismu a hinduismu - internet:
*https://cs.wikipedia.org/wiki/Hinduismus
*https://cs.wikipedia.org/wiki/Buddhismus
*http://www.krestanskysborzlin.cz/rozdil-mezi-krestanstvi-a-jinymi-nabozenstvimi.html
*https://www.vira.cz/texty/knihovna/kapitoly/buddhismus
*https://www.vira.cz/texty/knihovna/kapitoly/hinduismus
*http://www.casd.cz/wp-content/uploads/bum/01ctvrtleti/m02u06.html
*https://de.wikibooks.org/wiki/Buddhismus_und_Hinduismus_im_Vergleich
*https://dspace5.zcu.cz/bitstream/11025/32524/1/Kostkova-Tereza-DP-ZCU-2018-EKS.pdf
* https://dum.rvp.cz/materialy/indicka-nabozenstvi-hinduismus-buddhismus.html
Zdroje k tématu buddhismu a hinduismu - tištěné zdroje:
*ARCHIATI, Pietro. Světová náboženství: cesty člověka k sobě samému. Vyd. 1. Hranice: Fabula, 2012. 182 s. ISBN 978-80-86600-98-7.
*BROKL, Jan, ed. a BALTA, Paul. Kniha o náboženstvích. Překlad Šárka Belisová. 2. čes. vyd. Praha: Albatros, 1995. 259 s. ISBN 80-00-00271-X.
*KEENE, Michael. Světová náboženství. Překlad Dušan Zbavitel. Vyd. 2. V Praze: Knižní klub, 2008. 192 s. ISBN 978-80-242-2137-3.
*VYLETOVÁ, Daniela. Náboženství světa: encyklopedie pro mládež. Praha: Svojtka a Vašut, 1997. s. 68. ISBN 80-7180-191-7. Dostupné také z: https://kramerius-vs.nkp.cz/uuid/uuid:6f809cb0-f327-11e2-9439-005056825209
*WALDENFELS, Hans, Josef KARHAN a Karel ŠPRUNK. Světová náboženství jako odpovědi na otázku po smyslu života a světa. Praha: Zvon, 1992. s. [1a]. ISBN 80-7113-062-1. Dostupné také z: https://kramerius-vs.nkp.cz/uuid/uuid:03e6d430-e9e5-11e5-8745-005056825209
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.04.2020 16:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu