-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
rád bych se zeptal, jestli byste byli tak hodní a mohli mi poskytnout nějaké tipy na literaturu k tématu: "Rozdílná kvalita potravin v ČR a ostatních státech EU". Předem děkuji za vaši ochotu.
Dobrý den,
téma rozdílné kvality potravin ve státech jako je Česko, Slovensko, Polsko či Maďarsko v porovnání s jinými státy Evropy je diskutováno v posledních letech, zvláště posledních měsících, kdy Evropskému parlamentu byla zaslána žádost o řešení tohoto problému.
K tématu tedy můžete nalézt články v současných denících a časopisech (např. přes fulltextovou licencovanou databázi Anopress - dostupnou v některých knihovnách), obecněji se kvalitě potravin u nás, ale i v zahraničí, věnují následující zdroje:
* VALENTA, Ondřej a kol. Budoucnost kvality a bezpečnosti potravin v Česku. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 2011. 123 s. ISBN 978-80-7419-056-8.
* BODE, Thilo. Podvody na talíři: jak nás obelhávají potravinářské koncerny. V Praze: Rybka, 2014. 201 s. ISBN 978-80-87950-02-9.
* HYROŠ, Martin. Současné potraviny, skrytá genocida českého národa. Vydání první. [Bílovice]: M. Hyroš, 2014. 108 stran. ISBN 978-80-260-5799-4.
* ŠUŠKA, Miroslav. Norma IFS Food: příručka pro úspěšný audit. Vyd. 1. Šumperk: Qualifood, 2012. 204 s. ISBN 978-80-905301-0-2.
Další doporučené zdroje ke kvalitě jídla a jeho kontrole obecně:
* CAROLAN, Michael S. The real cost of cheap food. 1st pub. London: Earthscan, 2011. xvi, 272 s. ISBN 978-1-84971-320-7.
* DOSTÁLOVÁ, Jana a kol. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2014. 425 s. Monografie. ISBN 978-80-7418-208-2.
* TREMLOVÁ, Bohuslava a JAVŮRKOVÁ, Zdeňka. Řízení kvality a bezpečnosti potravin. Vyd. 1. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2014. 104 s. ISBN 978-80-7305-684-1.
* POSPIECH, Matej et al. Skladba a struktura potravin. Vyd. 1. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita, 2014. 100 s. ISBN 978-80-7305-694-0.
* ČÍŽKOVÁ, Helena, ed. Metody a kriteria [sic] pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2011. 127 s. ISBN 978-80-7418-124-5.
* Svět potravin: podporováno Potravinářskou komorou ČR. Praha: Opportunitas, 2008- . ISSN 1803-5140. Dostupné také z: http://www.svet-potravin.cz.
* S chutí o jídle: časopis o kvalitě jídla. Praha: Corporate Publishing, 2013-2014.
Články:
BROLÍK, Tomáš. Jedno máslo, dvě kvality: proč jsou stejné potraviny v Česku horší než v Německu. Respekt, 2015, 26(30), s. 17-19. ISSN 0862-6545.
VITVAROVÁ-VRÁNKOVÁ, Karolína. Polské bardzo dobré: proč Češi tak rádi kupují nekvalitní polské jídlo. Respekt, 2012, 23(19), s. 35-38. ISSN 0862-6545.
VANĚK, Roman. Jsme odpadkový koš Evropy. Reflex, 2008, 19(40), s. 70-73. ISSN 0862-6634.
PELÍŠEK, Antonín. Číst údaje na zboží se vyplatí. Mladá fronta Dnes - Jihočeské vydání, 2008, 19(165). Jižní Čechy Dnes, s. D3. ISSN 1210-1168.
Internetové stránky:
* Potraviny na pranýři: nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny [online]. Brno: Státní zemědělská a potravinářská inspekce, 2012- [cit. 2017-04-24]. Dostupné z: http://www.potravinynapranyri.cz.
* https://www.dtest.cz/clanek-5156/rozdilna-kvalita-potravin-v-eu
* https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/evropsky-parlament/chceme-jist-stejne-kvalitni-potraviny-jako-nemci-vyzvou-prem/r~9024a99efe9911e69d89002590604f2e/?redirected=1493031267
* https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/opravdu-se-ma-evropa-zabyvat-slozenim-nutelly-eu-bude-kvalit/r~40c4117c056b11e7b0800025900fea04/
* http://zpravy.idnes.cz/ministerstvo-zemedelstvi-srovnani-kvalita-potravin-eu-p25-/domaci.aspx?c=A170206_205910_domaci_san
* http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/2047656-stejny-obal-ale-horsi-kvalita-potravin-nez-v-nemecku-v4-tlaci-na-evropskou-komisi-aby
Další literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc, Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc a Jednotné informační brány: http://www.jib.cz . Články - prostřednictvím databáze ANL: http://aleph22.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=anl či katalogů zemědělské Knihovny Antonína Švehly: http://www.knihovnasvehly.cz/katalogy-knihovny/
K danému tématu se pravděpodobně bude vztahovat i celá řada zahraničních článků a knih. K jejich dohledání můžete užít online licencované databáze knihoven (v Národní knihovně ČR jsou dostupné databáze viz http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104 ) Volně dostupné jsou článkové databáze portálu JIB (http://www.jib.cz - zahraniční články, zahraniční články - licencované) a databáze Google Scholar ( http://scholar.google.cz/) .
Zahraniční monografie k tématu je možné dohledat prostřednictvím zmíněného katalogu WorldCat OCLC: www.worldcat.org. Využít můžete také vyhledávač Google Books: http://books.google.cz/.
Ekonomické vědy, obchod
--
21.04.2017 10:06