rozdíl mezi vinařstvím a vinohradnictvím
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se Vás zeptala, jaký je rozdíl mezi vinařstvím a vinohradnictvím? Žila jsem v domnění, že je to to samé, ale že na Moravě se říká Vinohradnictví a v Čechách zase vinařství. Jak je to prosím?
Odpověď
Dobrý den,
občas se můžete setkat s tím, že tyto dva pojmy jsou zaměňovány a používány souhrnně pro pěstování vinné révy, úpravu a zpracování hroznů. Významový rozdíl mezi vinařstvím a vinohradnictvím ovšem je. Vinař je pěstitel vinné révy a výrobce vína, vinohradník je vlastník nebo uživatel vinice. Vinohradnictví se tedy vztahuje pouze k vinohradu a práci na něm. Vinařství je významově širší pojem. Může označovat celý proces přípravy vína, tedy od pěstování po výrobu. Některé zdroje ovšem omezují význam slova vinařství pouze na zpracování vinných hroznů, tedy výrobu vína.
Použité zdroje
* Lidová kultura : národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska. 3. svazek, Věcná část O-Ž / hlavní redaktoři Stanislav Brouček a Richard Jeřábek. Praha : Mladá fronta, 2007. ISBN: 978-80-204-1713-8.
* AVLOUŠEK, P; BUREŠOVÁ, P. Vše, co byste měli vědět o víně : --a nemáte se koho zeptat / Pavel Pavloušek, Pavla Burešová. Praha : Grada, 2015. ISBN: 978-80-247-4351-6.
* Příruční slovník jazyka českého: http://bara.ujc.cas.cz/psjc/
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.06.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu