Rozdíl mezi sudetiky a germaniky
Text dotazu
Dobrý den, prosím Vás, zajímalo by mě, jaký je rozdíl mezi sudetiky a germaniky?
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme na Váš dotaz zaslaný službě Ptejte se knihovny.
„Germaniky“ se obecně označuje německá literatura jako druh (např. ve smyslu součásti knihovních fondů), pojem „sudetika“ se používá pro odlišení specifičtějšího druhu německé literatury souvisejícího s díly vydávanými v pohraničí. „Sudetiky“ se takto rozumí i konkrétní druh regionální literatury. Použití tohoto pojmu jsme ale nalezli též např. v kontextu přírodovědném jako označení konkrétní oblasti výskytu rostlinného druhu (fytogeografie). Ani v jednom případě se ale nejedná o pojmy zanesené ve slovnících a jejich užití je spíše okrajové (s převahou používání v oblasti knihovnictví).
Použité zdroje
Adresář čs. informačních institucí, státních vědeckých a vysokoškolských knihoven a základních středisek VTEI: přehled činnosti a služeb. Praha: ÚVTEI, 1989. sv. 2, s. 531-532. ISBN 80-212-0006-5.
Adresář knihoven ČR. Brno: Moravská zemská knihovna, 1997(1), s. 63.
BEDRNOVÁ, E., BOUDA, V. Zapomenutý strop in Rudé právo 12. 2. 1971, 51-52(36), s. 3.
KŘÍČEK, Václav a Kateřina KLIMEŠOVÁ TROJANOVÁ. Malé dějiny knihovny: Pamětní spis. Liberec: Státní vědecká knihovna, 1994, s. 34. ISBN 80-85874-00-8.
KUBÍČEK, Jaromír. Doplňování knihovních fondů domácí i zahraniční literaturou a Sdružení knihoven ČR in Čtenář: měsíčník pro práci s knihou. Praha: Academia, 07.-08.1993, 45(7-8), s. 218-221. ISSN 0011-2321.
MOHAUPTOVÁ, Pavla. Kaple sv. Jana Nepomuckého v Janově Dole. Liberec: Česká beseda, 1999, s. 19. ISBN 80-238-5181-0
NÁDVORNÍKOVÁ, Marie. Retrospektivní konverze katalogů in Národní knihovna: knihovnická revue. Praha: Národní knihovna ČR, 1994, 5(3-4), s. 234-238. ISSN 0862-7487.
RYCHNOVSKÁ, Milena. Ekologie lučních porostů. Praha: Academia, 1985, s. 76.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
19.06.2023 10:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu