Rozdíl mezi pojmy amatér a diletant
Text dotazu
Krásný den,
z popisů se mi zdá, že oba pojmy označují člověka, jenž se něčemu věnuje ve volném čase jako svému koníčku a není v tom odborně vzdělán. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl?
Odpověď
Dobrý den,
ve slovnících je diletant uváděn zejména jako hanlivé označení. Amatér sice také může mít tento význam, ale primárně je považován za ten pozitivnější.
Zároveň i v dnešní češtině nese diletant spíše negativní význam. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost jej označuje takto: " ten, kdo dělá něco odborného neodborně bez odborné průpravy" - jeho synonymem je slovo nedouk. Ve slovníku je taktéž uveden u výrazu negramotný jako jeho hanlivé synonymum. Ve slovnících jsou ještě trochu odlišeny tím, na jaké koníčky se vztahují - diletant se užívalo/užívá zejména ve výtvarném umění, kdežto amatér má v příkladech uvedenu mnohem širší škálu oborů. Je možné, že i to může být nepatrným rozlišovacím faktorem.
Níže uvádíme článek, který se velmi podrobně vyjadřuje k významům slov a lépe tak objasňuje rozdíly mezi nimi:
STRATIL, Jiří. In: blog.IDNES.cz [online]. ©2015, 2. prosince 2015 [cit. 2023-02-16]. Dostupné z: https://stratil.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=486394
Další zdroje:
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.02.2024 11:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu