Rozdíl mezi geekem a nerdem
Text dotazu
Dobrý den,
jaký je rozdíl mezi geekem a nerdem? Děkuju :)
Odpověď
v článku "Vítězství nerdů" (https://pctuning.tyden.cz/multimedia/hry-a-zabava/49857-vitezstvi-nerdu-jak-i-bez-big-businessu-stvorili-svou-kulturu) z prosince 2017 jsou nerdové a geekové charakterizováni takto:
nerd:
Inteligentní, podnikavý, chápající principy, mechanismy a jevy.
"Softwarový inženýr, který si večer vyrábí mikrokontrolérem řízené doplňky pro LARP."
Jako zástupci nerdů jsou jmenováni např. Elon Musk nebo Bill Gates.
Geek:
Zajímá se o spoustu divných věcí, vyzná se v oblasti svých zájmů, ale ve skutečnosti nechápe principy, na kterých věci fungují.
"Hipsterský prodávač elektroniky, který večer stahuje nejnovější Game of Thrones."
Geeka a nerda srovnává i Alice Flemrová v článku z roku 2009 (https://www.lidovky.cz/cas-nerdu-cbi-/noviny.aspx?c=A090606_000093_ln_noviny_sko&klic=231908&mes=090606_0).
Ve svém článku mimo jiné uvádí, že etymologie slova nerd je nejasná.  Existuje více teorií, ta nejrozšířenější zmiňuje filozofa Fullera, který v polovině 50. let 20. století použil tento výraz pro označení inteligentního, ale společensky marginalizovaného muže. Označení nerd mělo původně hanlivý význam, který se blížil ekvivalentu českého nýmand či šprt. Za nerda je možné považovat např. Billa Gatese. Cca od  80. let si nerdi začali na svém nerdovství zakládat a vytvořili jakýsi subkulturní disent, ligu výjimečných s vlastní literaturou a filmy (převládá žánr komiksu, sci-fi, fantasy).  V této době se objevuje nerdův vzdálený, společensky přijatelnější příbuzný geek.  Někdy bývá geek označován za slabší formu nerda. Geekem je pak osoba, která vyniká v nějakém oboru, zejména souvisejícím s počítačovou technikou.
Další definici geeka a nerda jsme našli v bakalářské práci "Postava mužského "geeka" v současném americkém fikčním seriálu - Teorie velkého třesku" (https://theses.cz/id/4uotdv/moskalik_bdp.pdf, s. 11-15).
Velmi hezké srovnání je pak v češtině na https://www.wikihow.cz/Jak-poznat-rozd%C3%ADl-mezi-nerdem-a-geekem a v angličtině např. na https://www.urbandictionary.com/define.php?term=Geek%2FNerd%20Debate. Kultuře geeků a nerdů se věnuje např. kniha "Age of the Geek", která je částečně volně přístupná na Google Books (https://books.google.cz/books?id=zDM8DwAAQBAJ).
Pojmy geek a nerdy znají i starší slovníky, ale chápou je spíše jako synonyma:
Geek = Počítačový nadšenec, fanatik, člověk, který kromě počítačů nezná nic jiného. Často se používá ve spojení computer geek. V závislosti na kontextu se může tento termín chápat pozitivně i negativně. Synonymem slova geck je nerd.
Nerd = Slangové označení počítačového nadšence. Podle smyslu věty může být slovo nerd chápáno jak pozitivně, tak i negativně. Synonymem slova nerd je geek.
* PETRO, Jozef. Výkladový slovník internetu. Vyd. 1. Praha: CP Books, 2005. s. 62, 98. ISBN 80-7226-222-X.
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.03.2018 10:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu