Rouge de Lisle
Text dotazu
Prosila bych nějaké bližší životopisné údaje o Rouge de Lisle - autoru Marseillaisy
Odpověď
Dobrý den, informace o autorovi Marseillaisy, celým jm. Claude Joseph Rouget de Lisle najdete ve většině encyklopedií, tedy jen stručně. Nar. 1760 v Lons le Saunier, zemř. 1836 v Choisy le Roi, Seine-et-Oise. Hudební skladatel a spisovatel, již od mládí skládal hudbu a texty k písním, v r. 1784 vstoupil do armády jako poručík ženistů. Hudbu i slova Marseillaisy složil v dubnu 1792 údajně přes noc; a to ve Štrasburku, když byla vyhlášena válka s Rakouskem. Název Marseillaisa dostala píseň v r. 1792 v Paříži, kdy ji tu zpíval marseillský prapor. Píseň se později stala hymnou fr. republiky, nicméně Rouget de Lisle projevoval sympatie spíše s královstvím, za coož byl svého času i vězněn. Po smrti Robespierra složil píseň Chant du 9 thermidor (r. 1794, Píseň 9. thermidoru).Psal také divadelní hry, vzpomínky, složil řadu písní na vlastní i cizí slova. (podle Ottova sl. naučného) Odkazy na literaturu k tématu uvádí např.:
Musik-Lexikon : Personenteil L-Z. -- Mainz : B. Schott's Söhne, 1961, k dispozici v Ref. centru NK.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.02.2008 13:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu