Rotografie
Text dotazu
Ve třicátých letech minulého století se objevují černobílé, fotografické pohlednice s označením ROTOGRAFIE nebo Rotografie, Praha XI, 706.
Pojem "rotografie" se mi nepodařilo objasnit ani ve slovnících a ani na internetu.
Jedná se o techniku výroby pohlednic a jakou?
Jedná se tiskařskou firmu vyrábějící a vydávající pohlednice?
Odpověď
Dobrý den,
dle "Slovníčku odborných pojmů"  uvedeného v publikaci "Pohlednice. historie lístků, které změnily svět" je rotografie či kilometrová fotografie jiný název pro bromografii.  Jedná se o techniku, kdy fotografie byly vyráběny částečně nebo zcela za pomoci automatů umožňujících exponovat i několik obrázků najednou.
Kniha "Od rukopisu ke knize a časopisu" k bromografii uvádí:
"Zde se musíme zmínit ještě o tzv. bromografii. To není tisková technika, nýbrž zmechanizovaný fotografický kopírovací proces spojený s vyvoláváním, ustalováním a sušením snímků do vysokého lesku na fotografickém papíru nebo kartónu (např. pohlednice). Původní bromografie byla pouze černobílá, později byla zdokonalena a rozšířila se i na rozmnožování barevných fotografií na fotografickém papíru nebo kartónu."
(ŠALDA, Jaroslav. Od rukopisu ke knize a časopisu. 4., přeprac. vyd. Praha: SNTL, 1983. s. 88.
Další informace o bromografii můžete nalézt např. zde:
* http://www.pohlednicect.cz/index.php/historie-pohlednic/pohlednice-do-50-let-20-stoleti
Použité zdroje:
* KARPAŠ, Roman. Pohlednice: historie lístků, které zmenšily svět. Liberec: RK, 2005. 208 s. ISBN 80-903033-5-8.
* ŠALDA, Jaroslav. Od rukopisu ke knize a časopisu. 4., přeprac. vyd. Praha: SNTL, 1983.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.04.2013 15:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu