roštová pekařská pec
Text dotazu
Pěkný den,
nedaří se mi dohledat informace o tom, jak vypadá a jak funguje a odkdy se používá roštová pekařská pec. Můžete mi pomoc nebo mě odkázat na nějaký zdroj? (ideálně internetový).
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme Vám za využití služby „Ptejte se knihovny“.
Bohužel o Roštových pekařských pecích toho v našem fondu moc nemáme. Z historie, kterou jsme nalezli na internetu je akorát patrné, že u nás byly stavěny již před 20. stoletím, avšak přesné údaje Vám bohužel nejsem schopen sdělit.
To údaje o tom, jak taková pec vypadá, Vám sdělit mohu, jelikož jsem je nalezl v publikaci:
Pekařské stroje a pece: dodatek ke knize Pekařství, příručka pro učňovské školy. Praha : Ústřední rada družstev, 1957. 111 s. Výkres č. 64.
Stručně k popisu: Roštová pec se nijak zvlášť neliší od dřívější pece, vytápěné dřívím. Jen  pro topení uhlím je v ní zařízen rošt. Protože ke správnému spalování uhlí je třeba dobrého tahu, stavějí se k těmto pecím komíny správně dimensované, s ohledem na plochu pečné půdy pece a na velikost roštu. Původní plochý rošt roštových pecí je litý rám, do něhož jsou zapuštěny roštnice, které se po vytopení pece a odstranění popele se škvárou z roštu zakryjí litými, do rámu přesně zapadajícími deskami. Roštová pec se vytápí tak dlouho, až má celá její hmota požadovanou teplotu.
Na rošt se přikládá uhlí otvorem. Primární vzduch nasávaný komínem proudí popelníkem, prochází roštem a hořícím uhlím. Plameny z uhlí šlehají horní, zúženou částí topné komory a vycházejí otvorem do pečného prostoru. V topné komoře se zároveň ohřívá v soustavě šamotových kanálků sekundární vzduch, který se nasává otvorem v čele pece. Po založení pece se spaliny nemají dostat do pečného prostoru. Proto se otevře kanálek, kterým se plyny vzniklé na roštu se zbylého uhlí vedou přímo do komína.
Nalezl jsem na stránkách Úřadu průmyslového vlastnictví jeden patentový spis, který řeší vylepšení tohoto systému: http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocuments/21/21685.pdf
Pokud by Vám údaje v publikaci nestačily, nabízíme přehled dalších, které by mohly problematiku popisovat. V katalogu Národní knihovny ČR se jedná o:
1)    Broncová, Dagmar, ed. Historie pekárenství v Českých zemích. Vyd. 1. Praha: Milpo media, 2001. 271 s. Z historie průmyslu. ISBN 80-86098-21-4. http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001009844&local_base=NKC
2)    Svoboda, Bohumil, Štumpf, Rudolf a Mráz, J. Pekařská kniha. Praha (Žižkov, 100): J. Mráz a R. Štumpf, 1925. 248 s. http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000901676&local_base=NKC
3)    POLENSKÝ, Ferdinand. Z dějin, života a práce řemesla pekařského. Praha: Věstník pekařů, 1910. 93, 1 s. http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000697829&local_base=NKC
4)    Lorenz-Ladener, Claudia a kol. Zahradní pekárny: návody na stavbu pecí z cihel a hlíny. 1. české vyd. Ostrava: HEL, 2008. 134 s. ISBN 978-80-86167-32-9.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001815528&local_base=NKC
Obsah naleznete zde: http://www.ben.cz/_d/obsah/151099o.pdf
Knihu máme i v NTK:  4.NP, regál 4C/021, LCC: TH4961 .5 .L67 2008, signatura - A 44727
V Knihovně  Antonína Švehly doporučuji k prostudování:
5)    Pekařství dle nejnovějších pramenů / Václav L. Rošický. --  Praha : I. L. Kober, 1891. -- 98 s. : 347 obr., tab. http://aleph.uzei.cz/F?func=direct&doc_number=000075086&local_base=UZP01&format=999
Pokud byste náhodou nenalezl potřebné informace v literatuře, doporučuji se dále obrátit na odborníky ze Svazu pekařů a cukrářů ČR (http://www.svazpekaru.cz/). Kontakty naleznete pod odkazem: http://www.svazpekaru.cz/index.php/kontakty.
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
19.01.2015 14:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu