Rostou uši celý život?
Text dotazu
Někde jsem slyšela, že uši a nos rostou po celý život. Je to pravda?
Odpověď
Dobrý den,
zdá se, že na jednoznačné odpovědi se nedokáží zcela shodnout ani odborníci. V níže uvedených odkazech můžete nalézt články, které potvrzují růst nosu i uší po celý život a uvádějí  konkrétní údaje, o kolik milimetrů  se tyto části těla během života člověku zvětšují.
Jiné studie ovšem tvrdí, že k růstu jako takovému nedochází. Viditelné zvětšení uší i nosu je zde připisováno povolení chrupavky, ze které jsou nos i uši částečně tvořeny. Působením gravitace  dochází následně k efektu prodloužení těchto částí.
Zdroje, které se přiklánějí k celoživotnímu růstu:
*  http://svitavsky.denik.cz/zpravy_region/znate-se-dost-dobre-lidske-telo-je-soubor-zajimavo.html
* http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18196763
* http://medjournalwatch.blogspot.cz/2008/01/our-ears-grow-throughout-lifetime.html
* http://www.cotral.com/en/why-is-noise-harmful/the-ears-grow.html#.VdcS8rLtlBc
Články, které uvádějí nejednoznačnost v dané otázce:
* http://www.ceskatelevize.cz/porady/1016630815-lidske-telo/200382516600006-a-cas-plyne/#4
* http://www.theguardian.com/lifeandstyle/shortcuts/2013/jul/17/big-ears-grow-as-we-age
* http://www.madsci.org/posts/archives/2003-03/1048719208.Dv.r.html
Články, které růst vysvětlují povolením chrupavky a gravitací:
* http://www.todayifoundout.com/index.php/2014/02/ears-nose-continue-grow-age/
* http://www.dw.com/en/why-our-ears-and-noses-never-stop-growing/av-17427778
aj.
Použité zdroje
Další použitá literatura:
* ROBERTS, Alice M. Kompletní lidské tělo: [unikátní obrazový průvodce. Vyd. 1. Praha: Knižní klub, 2012. 512 s. ISBN 978-80-242-2958-4.
* DRUGA, Rastislav, GRIM, Miloš a SMETANA, Karel. Anatomie periferního nervového systému, smyslových orgánů a kůže. 1. vyd. Praha: Galén, C2013. 171 s. ISBN 978-80-7262-970-1.
* CHALLONER, Jack. Úžasné tělo: fakta a zajímavosti: obrázkový průvodce lidským tělem. Vyd. 1. V Praze: Metafora, 2012. 192 s. ISBN 978-80-7359-326-1.
* CLAYBOURNE, Anna. Vše o lidském těle: průvodce anatomií člověka. Praha: Ottovo nakladatelství, 2009. 112 s. ISBN 978-80-7360-243-7.
* JUAN, Stephen. Lidské tělo podivuhodné a záhadné. Překlad Jaroslava Hromadová. Vyd. 2. Praha: Ivo Železný, 2005. 177 s. ISBN 80-237-3936-0.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.08.2015 22:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu