rostliny,které rostou na jednom místě - prales, poušt
Text dotazu
rostliny rostoucí spolu, např. , beaucarnea, agáve, kaktusy, yucca - poušt mexická
Odpověď
Dobrý den, dotaz, který jste nám poslala, není jednoduché zodpovědět.
Rostlinná formace nebo-li útvar je skupina pospolitě žijících rostlinných druhů.  Změna stanovištních podmínek (klimatu) se může měnit a mění (transport plodů, semen mořskými nebo vzdušnými proudy, jinde zavlékl člověk nebo zvířata určité druhy daleko od původní vlasti, ať již úmyslně nebo bezděčně).
Naproti tomu endemické druhy zaujímají velmi malý areál, neboť jsou velmi úzce přizpůsobeny jen určitým životním podmínkám svého stanoviště; (např. čeleď Bromeliaceae je zastoupena pouze v Americe). Některé aklimatizované druhy zase pro změnu, dostanou-li se jinam, v novém stanovišti zplaní (např. opuncie).
Např. Severoafricko-indická pouštní podoblast zahrnuje pouště a polopouště - Sahara, pouště Libycká, Nubická, Arabie, Irák, Irán a pouště při řece Indu. Kultury jsou tu pouze v oasách a v údolí řek. Typická je tu palma datlová, pěstuje se třtina cukrová, rýže, bavlník. Rostou tu akácie, kávovník (Arabie) a lotos. V oblastích pouští Sonory a jižní Kalifornie jsou polopouště s křovisky a opunciemi (Larrea mexicana, Prosopis juliflora, Acacia Gregii atd.) a kaktovitými, zastoupenými druhy rodů Yucca. Vysoko položené mexické pouště a polopouště mají četné kaktovité (Opuntia, Cereus, Mammillaria, Echinocactus), druhy Agave, čel. Bromeliaceae aj.
V oblasti tropické Ameriky, v Mexickém zálivu (Karibské provincii) jsou dešťové pralesy s četnými druhy rostlin, např. lianami  a epifyty. Pěstuje se rýže, cukrová třtina, banány. Na území Antill, pokryté dešťovými pralesy, se vyskytují  Sontenia mahagoni, Cedrela odorata, epifytické orchideje, v pohoří kapradinové pralesy, kultury rýže, třtiny cukrové, kávovníku, kakaovníku,  tabáku a vanilky; v jižní Floridě v místech s bažinami roste tisovec Taxodium distichum.
Nejrozsáhlejší oblastí tropických dešťových pralesů jsou oblasti v povodí Amazonky a částečně i Orinoka. Charakteristické je tu množství palem a listnatých stromů.
Jihobrazilské subtropické dešťové pralesy jsou porostlé bambusy a stromovitými kapradinami. Z kulturních rostlin jsou tu plantáže kakaovníku, pěstuje se tabák, bavlník a luštěniny, odtud pochází i paraguajský čaj zv. maté. V jihoamerických Andách se v pralesích těží barevná a tvrdá dřeva, kaučukovníky a sklízí para ořechy.
Ani pouště nejsou zcela bez vegetace, neboť i mimo oasu nalézáme, i když velice spoře, některé druhy přizpůsobené (délkou kořenů) nedostatku vláhy. Po občasných deštích, mlhách, rose se během několika dnů vyvine rostlinný pokryv, hlavně jednoletky, po odkvětu však rychle zmizí.
Zdroj: VITÁSEK, František. Fysický zeměpis. D. III. Rostlinstvo a živočišstvo. Praha: Přírodovědecké vydavatelství, 1952.
I na poušti, kde po většinu dne panují vysoké teploty a po většinu roku suché podnebí, u rostlin a živočichů, kteří žijí v poušti, se vyvinuly speciální mechanismy pro přežití zvané adaptace. Severoamerická poušť Sonora je subtropickou pouští a je jedinou pouští, kde roste obrovský kaktus saguaro. Sonora je jinak domovem více než 200 druhů kaktusů. Pryšcovité rostliny afrických a asijských pouští se podobají kaktusům suchých krajin Severní a Jižní Ameriky. Ostré trny opuncií a dalších kaktusů slouží k ochraně a odstrašují hladové živočichy.
Semena jednoletých rostlin mohou v půdě ležet nečinně po celá desetiletí. Jakmile ale spadne několik kapek deště, semena vzklíčí a v několika dnech vyrostou a vykvetou. Rostlinám rodu Lithops se říká živé kameny. Jejich oblázkovité či valounovité části těla jsou zásobníky vody až ke kořenům.
Zdroj: Poušť. Praha: Egmont, 2001.
Juka, která roste v pouštích Severní Ameriky, se tyčí až do výšky 9 metrů. Poskytuje úkryt a potravu mnohým pouštním živočichům.
Zdroj: CONNOLLY, Sean. Škola poznání. Praha: Svojtka & Co, 2003.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:472e66e0-773a-11e5-8f50-001018b5eb5c
Použité zdroje
Z dalších zdrojů doporučujeme:
MORAVEC, Jiří. Procházka amazonským pralesem. Praha: Academia, 2009.
HORÁČKOVÁ, Jana. Úděl amazonských stromů. Obrazové putování peruánským pralesem. Praha: Azyl Publishing, 2008.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
22.06.2016 23:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu