Rostliny Afriky
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych zjistila, jestli je možné dohledat v knihovně nějaké zdroje týkající se rostlin a stromů, zejména léčivých rostlin a endemitů v oblasti Namibie a Botswany, případně zda existuje nějaký atlas místní květeny.
Děkuji předem za pomoc
Odpověď
Dobrý den, některé rostliny, i když se původně vyskytovaly pouze na území Afriky (endemity), se různými cestami rozšířily do okolích  států i světadílů a zjistit jejich vlastní původní prostředí není jednoduché.
Ve fondu Národní knihovny ČR je několik knih, které se zabývají florou Afriky. Speciální atlas místní květeny z oblasti Namibie a Botswany jsme ale nenašli. Spíš jsou knihy o Africe jako takové a rostlinstvo je tam zmiňováno v některé z kapitol.
Doporučujeme např.: BARLOW, Thomas, WISNIEWSKI, Winfried. Jižní Afrika, Jihoafrická republika, Namibie, Botswana. Praha: Baset, 2000.
Ottův průvodce přírodou. Léčivé rostliny. Praha: Ottovo nakladatelství, 2010., který např. uvádí třeba následující bylinu, na kterou je odkaz i na internetu, viz níže:
HARPAGOFYT
Harpagophytum procumbens DC.
Pedaliaceae
Francouzsky: Griffe du diable, Racine de Windhoek, Harpagophytum
Anglicky: Devil’s claw
Německy:Teufelskralle
Původ
Tato rostlina je typická pro jižní část afrického kontinentu (vyskytuje se mezi 15° a 30° jižní zeměpisné šířky): roste v písčitých půdách savany Kalahari ((Namibie, Botswana a kapská oblast a
Transvaal Jižní Afriky), kde se koncentruje kolem vodou oplývajících míst, farem a cest.
Botanické údaje
H. procumbens je celoroční rostlina s protilehlými listy a velkými, trubicovitými květy jasné purpurově červené barvy [1]. Jejím plodem je dřevnatá tobolka s trny, zakončená korunou ostrých háků, které rostlině daly její běžně užívaný název ďáblův dráp a botanický název Harpagophytum (z latinského slova harpago: kotvící hák).
Léčivá látka
Účinnou částí rostliny jsou odříznuté a vysušené hlízovité sekundární kořeny
H. procumbens. Evropský lékopis uznává též příbuznou rostlinu H. zeyheri L. Decne. Obsahuje nejméně 1,2% harpagosidu [G31]. Harpagosid se stanovuje pomocí HPLC [2]. Kořen ďáblova drápu je šedo-hnědý až hnědý a má hořkou chuť. Sestává z tlustých vějířovitých nebo kulatých odřezků nebo je hrubě nadrcen na kousky.  Vnější povrch je lemován klikatými podélnými zvrásněními.  Odříznutý povrch je světlejší a vykazuje tmavou kambiální zónu a dřevnaté svazky řazené v radiálních řadách. Centrální válec vykazuje drobné soustředěné rýhování.  Prášek je hnědožlutý. Pod mikroskopem se ukazují malé jehličky a krystalky oxalátu vápenatého. Prášek může též vykazovat pravoúhlé nebo polygonální voštinovité sklereidy s tmavočerveným až hnědým obsahem. Roztokem floroglucinolu v kyselině chlorovodíkové se parenchym zbarví zeleně.
http://www.arkokapsle.cz/post/encyklopedie-detail?postId=49
http://byliny.nasclovek.cz/harpagofyt
Použité zdroje
SCHAUER, Thomas, CASPARI, Claus. Svět rostlin. 1150 květin, trav, travin, stromů a keřů střední Evropy. Praha: Rebo, 2010. (Zde je také aspoň okrajově zmiňována flora Afriky.)
TRAORÉ, Dominique. Médecine et magie africaines. Paris: Présence Africaine, 1983.
Některé z dalších rostlin:
baobab https://cs.wikipedia.org/wiki/Baobab
aloe dichotoma http://translate.google.cz/[…]/Aloe_dichotoma&prev=search
kosmatec http://botany.cz/cs/mesembryanthemum-crystallinum/
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.07.2015 14:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu