rostlina, po jejíž konzumaci mají zvířata jedovaté mléko
Text dotazu
Aké je meno rastliny vyskytujucej sa na území Slovenska a sčasti i na území Česka, po komzumácii ktorej produkujú hospodárke zvieratá mlieko, jedovaté pre človeka? Plod rastliny je tobolka a knitne na jar.
Odpověď
Dobrý den,
pravděpodobně by se mohlo jednat o ocún jesenní (Colchicum autumnale). Tato rostlina je prudce jedovatá. Při pozření skotem či jinými pasoucími se domácími zvířaty proniká do mléka zvířat. Takové mléko zvířat může být člověku nebezpečné.
Pasoucí se skot ve většině případů jedovaté rostliny rostoucí na pastvě rozeznává a nespásá je. Problém může nastat, když se jedovaté rostliny usuší a dostanou se do potravy zvířat tímto způsobem, popřípadě ji mohou spást ještě nezkušená či velmi hladová zvířata.
V úvahu přichází celá řada dalších jedovatých rostlin.
Se svým dotazem se můžete obrátit na odbornou Zemědělskou a potravinářskou knihovnu - Ústav zemědělské ekonomiky a informací (knihovna je taktéž
zapojena do služby Ptejte se knihovny ).
Použité zdroje:
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Oc%C3%BAn_jesenn%C3%AD
* http://abc.blesk.cz/clanek/casopis-abc/3956/kvet-bez-listi.html
* http://botany.cz/cs/colchicum-autumnale/
* ALTMANN, Horst. Jedovaté rostliny, jedovatí živočichové. 1. vyd. V Praze :
Knižní klub, 2004. ISBN 80-242-1156-4.
* KREMER, Bruno P. Jedovaté rostliny. 1. vyd. Praha : NS Svoboda, 2001. ISBN 80-205-1023-0.
* NOVÁK, Jan. Jedovaté rostliny kolem nás. 1. vyd. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1549.
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.06.2012 10:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu