rostlina
Text dotazu
https://picasaweb.google.com/[…]/Chalupa2011#5665946923415033314 a
https://picasaweb.google.com/[…]/Chalupa2011#5665946936194357266
Dobrý den. Na shora uvedených odkazech jsou květiny, jejichž jméno bych se
rád dověděl. Prosím tedy o odpověď. Nejsem příliš zručný v ovládání
internetu, takže nevím jestli budete moci tyto obrázky otevřít. Pokud ne,
tak se moc omlouvám, že jsem vás zdržel a pokusím se to nějak napravit.
Odpověď
Dobrý den,
podle Vašich obrázků se domníváme, že by se mohlo jednat o netýkavku žláznatou (Impatiens glandulifera), také někdy označovanou jako netýkavku Royelovu (Impatiens roylei). Netýkavka žláznatá má červenofialové, vzácněji bledě červené nebo bílé vonné květy. Jeden kališní lístek korunovitý, 2,5-5 cm dlouhý, tvoří širokou přilbu, na konci je protažen do zelenavé tenké, zakřivené ostruhy. Květ se skládá z pěti různě velkých korunních lístků, plody jsou 3-5 cm dlouhé, kyjovité. Listy má vstřícné, nahoře i v přeslenech, lysé, většinou ostře zubaté, na řapíku se stopkatými červenými nektarovými žlázkami. Dosahuje výšky 20-250 cm a kvete v červenci a srpnu.
Je zdomácnělá v lužních lesích, na březích a jiných vlhkých místech.
Vyskytuje se na vlhké až mokré, živinami bohaté půdě, spíše na stinných sanovištích s vysokou vzdušnou vlhkostí.
Druh pocházející z Himaláje byl poprvé vyset v Drážďanech roku 1837. Během 19. století zplaňoval postupně ze zahrad. Dnes je zdomácnělý a často tvoří husté porosty. Nektar je obsažen v ostruze, je silně cukernatý a láká zvláště včely medonosné. Vymršťovacím mechanismem vystřeluje semena až na vzdálenost 7 m.
Vyobrazení rostliny naleznete pro porovnání např. na následujících odkazech:
* http://botanika.wendys.cz/kytky/K152.php
* http://www.naturfoto.cz/netykavka-zlaznata-fotografie-1132.html
* http://www.kvetenacr.cz/detail.asp?IDdetail=98
* http://botany.cz/cs/impatiens-glandulifera/
Další použité zdroje:
* DELLA BEFFA, Maria Teresa. Luční květiny : přirozená nádhera květů na okraji cesty. Praha: Knižní klub : Ikar, 2001. 224 s. : il.(převážně barev.) ; 24 cm. (Velký průvodce přírodou). ISBN 80-242-0625-0.
* SPOHN, Margot; GOLTE-BECGTLEOVÁ, Marianne. Co tu kvete? : květena střední Evropy : více než 1000 planých rostlin. Praha : Knižní klub, 2010. 399 s. : barev. il. ; 28 cm. ISBN 978-80-242-2479-4.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.01.2012 16:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu